Izvor:
26.10.2017 u 23:50
0

ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Evo kada tačno treba da promenite sat!

Ponovno se bliži trenutak kada se Evropljani pitaju da li treba sat pomjeriti unapred ili unazad. I ponovno stručnjaci dovode u pitanje takvu praksu ukazujući na zdravstvene rizike i ekonomsku štetu.

Ali, šta god mislili o tome bliži se vreme za pomeranje kazaljki. Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, 29. oktobra u 3.00 sata ujutru pomeranjem kazaljki za jedan sat unazad. Drugim rečima, ovo je ono "dobro" pomeranje sata, kad dobijemo sat vremena duže u krevetu.

Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu, kada počinje letnje računanje vremena. Pomeranje vremena se obavlja u noći između subote i nedelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

U zapadnoj Evropi pomeranje kazaljka na satu ustaljeno je početkom sedamdesetih godina prošlog veka, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, štedi energija, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Međutim, suprotno nekadašnjim verovanjima, sve češće se navode i argumenti protiv takve prakse, poput onoga da nema rezultata u uštedama energije, a remete se ustaljeni obrasci spavanja što, tvrde naučnici, može imati značajne posledice.

Tako su nedavna istraživanja pokazala su da pomeranje kazaljki rezultuje porastom srčanih i moždanih udara, većim brojem automobilskih nesreća, kao i smanjenjem radne efikasnosti.

– Naša studija ukazuje na to da nagle, pa i male promene ritma sna mogu imati štetan uticaj – naveo je kardiolog Amnet Sandu sa Univerzitetu u Koloradu. Doduše, ovo se uglavnom vezuje za letnje računanje vreemena, kad nam se san skraćuje za jedan sat što, čak i da nije štetno, svakako predstavlja neprijatnost. U noći između subote i nedelje ćemo, pak, dobiti sat vremena duže – neki za spavanje, a neki za lumpovanje.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter