Izvor:
27.10.2017 u 01:36
0

BUDIMO ZAHVALNI ŽENAMA: Ideje koje su promenile svet!

Pojedini izumi koje su osmislile žene mogu se porediti sa najvećim muškim imenima kao što su Nikola Tesla, Alfred Nobel i mnogi drugi.

Njihove ideje su promenile tadašnji život, ali se u velikoj meri i danas koriste. Iako ih svakodnevno koristimo, malo ko zna da ih imamo zahvaljujući ženskim idejama.

Brisači na automobilu

Mari Anderson davne se 1903. godine setila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni.

Šipku s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu kasnije. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenija kasnije, danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo niti zamisliti bez njenog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

Monopol

Elizabet Megi glavna je i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena.

Ova igra se originalno zvala “The Landlord’s Game” i osmišljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namena dobra zabava i druženje s porodicom i prijateljima, ova dizajnerka igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekat koji donosi pohlepa i gramzivost.

Solarno grejanje

Mađarica dr Marija Telkes odgovorna je za prvi sistem grejanja na solarnu energiju.

Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspešna žena, arhitekta Elenor Rejmond.

Pivo

Iako sa sigurnošću ne možemo tvrditi ko je zaista prvi proizveo pivo kakvo sa užitkom pijemo u današnje vreme, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore kako je to bila žena, tačnije žene.

Naime pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bila je to veština koju su znale samo pripadnice lepšeg pola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas, ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrednim ženskim rukama.

Protivpožarne stepenice

Prve protivpožarne stepenice na spoljnoj strani zgrade, koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebalo da olakšaju evakuaciju, 1897. godine je izumila Ana Konli. Njenu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ta ideja se održala i do današnjeg dana.

Pancirka

Verovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka, izumila je žena.

Njeno ime je Stefani Kvolek, a istraživanje koje je sprovela rezultiralo je izumom pancirke, tačnije materijala koji se koristi u njihovoj izradi. Izum je patentirala 1966. godine.

Ali to nije bio njen jedini izum. U bogatoj, 40 godina dugoj karijeri ova žena je patentirala više od 40 različitih izuma te je uvrštena u “Inventors Hall of Fame”.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter