Izvor:
21.11.2017 u 20:09
0

POSETILAC IZ DUBOKOG SVEMIRA U NAŠEM SUNČEVOM SISTEMU: Nebesko telo snimljeno prvi put!

Teleskop na Havajima nedavno je uočio nešto jako čudno što je jurilo ka nama kroz Sunčev sistem

Bilo je to nebesko telo kakvo do sada niko nije video – posetilac iz dubokog svemira, van našeg Sunčevog sistema. To je bio prvi objekat koji je čovek spazio a da ne potiče iz naše svemirske okoline. Astronomi su prema čudnom obliku ovog asteroida utvrdili da ne potiče odavde. I zaista, ne izgleda kao ništa što je do sada uočeno. Asteroid je dug, veličine fudbalskog terena, i tamne boje uspred stalne izloženosti smrtonosnim kosmičkim zracima.

Ovo neobično nebesko telo dobilo je naziv Oumuamua – što je havajsko ime za "glasnika iz daleke prošlosti". Oumuamua je došao iz pravca zvezde Vega, i najverovatnije je ostatak materijala od kojeg se forimrala neka planeta. Zato je jako značajan za istraživanje.

Asteroid je putovao kroz našu galaksiju, Mlečni put, već milionima godina, a iz Sunčevog sistema će izaći u Januaru 2019. godine, dokle će ga naučnici pomno pratiti.

Espreso
Foto: Twitter/CNN Internationa

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter