parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

DA SE ZAPITATE: Bapske priče ili ne?Zašto ne valja lizati nož, poklanjati sat momku!

Bapske priče ili ne, još od detinjstva su nas učili brojnim "pravilima" kojia se primenjuju da bi se, navodno, izbegla svađa ili podstakla sreća u različitim segmentima života.

Jedno od takvih, neobičnih, verovanja je i da se uplajač ne poklanja, jer to nagoveštava svađu. Takođe, ako se ruke, pri rukovanju četiri osobe, ukrste, veruje se da će među njima izbiti svađa. 

U gostima se nikada ne ostavlja nepopijeno piće, jer im se, prema verovanju, tako ostavlja svađa u kući. Takođe, ne valja ni sedeti skrštenih ruku u kući jer to sluti na nesreću i tugu, a ni menjati verenički prsten, da se život ne bi preokrenuo.

Ako devojka pokloni sat momku, ili on njoj, sledi im raskid, a u kući u kojoj se sto ljulja glavnu reč vodi žena. Veruje se i da razbijena čaša u kući nagoveštava sreću, kao i da će onaj ko jede mrvice sa stola biti bogat.

Još jedno od neobičnih pravila je da se nikako ne pevati za vreme jela. Navodno, taj koji peva za stolom oženiće se ludom ženom, odnosno udati za ludog muškarca. Ko pije kafu iz okrnjene šoljice, udaće se za udovca ili oženiti udovicu, a devojkama se daje okrajak da bi ih svekrve volele.

Neobično je i verovanje da će se onaj koji jede hranu sa noža ili liže nož – razboleti, a da ne biste pokupili čini koje je neko davno bacio, nikako ne smete da prelazite preko raskrsnice, jer je to mesto na kome se ukrštaju ovaj i onaj svet. 

 

Srbijadanas.com
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
10:40 TOP - SHOP
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Čađava mehana
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
19:20 Upoznajte parove
21:00 Kviz: Soba sreće
21:30 Parovi - Live
02:30 Parovi - Live