Izvor:
18.12.2017 u 02:09
0

OPTIMISTI IMAJU ZDRAVIJE SRCE: Zadovoljstvo životom štiti od mnogih bolesti!

Naučnici su utvrdili da optimisti imaju dvostruko veću šansu da im srce ostane zdravo nego oni koji na negativan način gledaju na realnost. Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu Health Behavior and Policy Review.
Način na koji gledamo na svet može da direktno utiče na dužinu nešeg života, tvrdi opsežno američko istraživanje. Ovo proučavanje, koje je vodilo nekoliko univerziteta u SAd i trajalo je 11 godina, na preko 5000 odraslih ispitanika, otkrilo je jasnu povezanost između srčanih oboljenja i pesimizma. Ispitanici, starosti od 48 do 84 godine, zamoljeni su da popune upitnike koji govore o tome koliko su optimistični, kakvo im je mentalno zdravlje i sl.
Nakon što su uzeli u obzir krvni pritisak, indeks telesne mase, ishranu, fizičku aktivnost, upotrebu duvana i alkohola i nivoe šećera u krvi, istraživači su utvrdili da osobe koje su se u upitnicima pokazale kao najveći optimisti u proseku imaju dvostruko veću šansu da održe zdravlje srca i krvnih sudova od onih koji su po tom pitanju bili slabije rangirani.
Takođe se pokazalo da optimisti, u poređenju sa pesimistima, imaju bolje nivoe šećera i holesterola u krvi. U celini, utvrđeno je da je optimizam povezan sa boljim navikama, zdravijim telom i manjim korišćenjem duvana. Drugim rečima: ako neko pozitivno gleda na svet, to znači da u proseku ima veću šansu da poživi duže i kvalitetnije.
Vođa ovog istraživanja, prof. Rosalba Hernandez, izjavila je: “Osobe sa najvišim nivoom optimizma imaju dvostruko veće šanse za idealno kardiovaskularno zdravlje od pesimista”.

Interesantno je da ovo nije jedino istraživanje koje to tvrdi. Naučnici sa Harvarda došli su do sličnog zaključka pre tri godine (2012), doduše, na manjem uzorku. Oni su utvrdili da ljudi koji gaje nadu i osećaju se srećno na duže staze smanjuju rizik od srčanih oboljenja i šloga. Sa druge strane, stalna depresija ili strepnja povezana je sa većim rizikom od obolevanja i manjom stopom preživljavanja kod već obolelih. To istraživanje je objavljeno u časopisu Psychological Bulletin.
A jedno nezavisno istraživanje, objavljeno još godinu dana pre toga u časopisu European Heart Journal utvrdilo je da su i stres i depresija povezani sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.

Autori ovog istraživanja su zaključili sledeće (a to može da bude i zaključak ovog članka): “Naši nalazi ukazuju da zadovoljstvo životom može da doprinese zdravlju srca”.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter