Izvor:
18.12.2017 u 02:15
0

ĆUDLJIVE ŽIVOTINJE: Ovo su mačije tajne koje one kriju od vas!

Mace su ćudljive životinje, koje se ne "otvaraju kao knjige". Neke su tajanstvenije nego što mislite. Ove činjenice mogle bi da iznenade i najveće poznavaoce mačjeg tajnog sveta.

1. Mačke su jedine životinje koje nisu spomenute u Bibliji. Neki smatraju da je to zbog toga što su stari Egipćani obožavali mačke, dok drugi smatraju da se spominju, ali kao lavovi.

2. I mačke se znoje, ali preko šapa. Uplašena životinja, ili maca kojoj je vruće ostaviće tragove mokrih šapica po podu.

3. Mačke "vole" očima! Kada mačka polako zatvara i otvara oči, to je znak duboke ljubavi. Ako trepnete, i ona vam odgovori, znači da vas maca smatra prijateljem.

4. Mačje predenje ima moć lečenja – kako njih samih, tako i drugih.

5. Mačke ne osećaju sladak ukus. Istraživanja su pokazala da receptori ukusa domaće mačke ne osećaju slatke molekule. To ih čini drugačijim od ostalih sisara.

6. Mačke mogu da proizvedu više od 100 različitih vokalizacija, dok psi mogu mogu da izvedu samo 10.

7. Mačke za tren oka pređu iz dubokog sna u potpuno budno stanje. Naime, tokom 70 odsto sna, mačja čula beleže zvuke i mirise, pa se začas probude na zvuk plena, ili zvuk otvaranja konzerve.

8. Nikada ne treba davati mački mlečne proizvode. Iako izgleda da ga vole, odrasle mačke zapravo ne mogu da vare mleko.

9. Svaka mačka ima jedinstveni otisak nosa. Borice na njihovom nosu čine svaku mačju njuškicu jedinstvenom.

10. Mačke mogu da prežive spoljašnju temperature i do 56 stepeni, kao i temperature ispod nule. Međutim, mačke mogu i da pate od toplotnog udara i hipotermije, baš kao i ljudi.

B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter