Izvor:
17.01.2018 u 00:25
0

ČUDOTVORNA BILJKA: Posle ovoga obavezno ćete nabaviti čuvarkuću za dom!

Kada ovo pročitate odmah ćete posaditi ovu biljku.

Listovi čuvarkuće se beru po potrebi tokom cele godine, a kao lek se koriste uvek sveži. Čuvarkuća nije zahtevna biljka, bilo da je posađena u saksiji ili na krovu kuće, ona raste. Ne voli puno vlage, a voli svetlost i toplo mesto.

Prema drevnom verovanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, bolesti, zlih sila.

Ova biljka se bere se od marta do oktobra, a ako je u saksiji i tokom čitave godine. Za lek su najbolji listovi leti, za vreme cvetnja. Hemijski sastav biljke čine tanin, sluz, smola, jabučna kiselina. Upotrebljava se sok isceđen iz debelog svežeg lista.

Na našim područjima češće služi kao ukrasna nego kao lekovita biljka.

U lekovite svrhe koriste se sveži listovi, što i nije neki problem jer ih ima cele godine. Sveže isceđen sok ili izdrobljeni listovi stavljaju se kao obloga kod uboda insekata (osa, pčela, komaraca), opekotina, ispucale i oštećene kože, hemoroida.

Savremena istraživanja usmerena su na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer im se prepisuje delovanje na imunitet i pomoć kod lečenja kancerogenih bolesti.

Čaj od svežih listova čuvarkuće se primenjuje za obloge kao i sok, a iznutra se pije kod hemoroida, prejakih menstrualnih tegoba. Osvežava organizam, ima diuretički učinak i deluje protivupalno.

Tinktura od čuvarkuće

Sveže listove usitniti i potopiti u istoj količini 70-postotnog alkohola ili dobre domaće rakije. Triput dnevno uzima se 15 – 20 kapi u pola čaše vode kod čireva ili nakon operacije želuca.

Mast od čuvarkuće

U 300 grama tople, tekuće svinjske masti umešati pregršt svežih, usitnjenih listova i ostaviti preko noći. Ujutro smesu ponovo zagrejati, procediti i naliti u pripremljenoj posudi.

Mast pomaže kod povreda, modrica, nagnječenja, uboda insekata, fistula i gnojnih rana koje dugo ne zarastaju.

Lekoviti čaj

Ako ste se odlučili da napravite čaj od čuvarkuće, pripremite dve male vrećice usitnjenog lista čuvarkuće i dva decilitra vrele vode. Usitnjene listove prelijte vrelom vodom pa ih pustite da odstoje dva sata.

Procedite čaj koji ste pripremili pa ga pijte u dozama od pola šolje 3-4 puta dnevno pre svakog jela.

Ovaj čaj će vam pomoći u slučaju proliva, jake menstruacije, upale uha i krvave dizenterije. Takođe, čaj je jako dobar za pojačano izlučivanje mokraće iz organizma.

Lek za hemoroide

Za pripremu ovog leka potrebno je 300 grama usitnjenih listova čuvarkuće, 750 grama domaćeg livadskog meda i jedan limun.

Lek se priprema na sledeći način: Limun prvo dobro oprati pa ubaciti u vodu u kojoj je otopljena kesica sode bikarbone. Limun u toj vodi treba da stoji sat vremena da bi se kora očistila od pesticida.

Nakon toga isprati limun i tanko narezati, pomešati sa usitnjenim listovima čuvarkuće i sve dobro samleti pa procediti kroz gazu. U dobijeni sok dodati med i dobro pomešati drvenom kutlačom.

Smesu čuvati u frižideru. Lek uzimati ujutro na prazan stomak po jednu kašičicu.

Alo.rs
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter