Izvor:
26.01.2018 u 17:13
0

NEMANI HARAJU AMERIKOM: Zombi jeleni, sa oznakom na rebrima, opasnost po ljude!

Bolest zombi jelena je prvi put zapažena pre 50 godina, a američka država Kolorado je bila epicentar.

Smrtonosna bolest koja uzrokuje to da jeleni izgledaju i ponašaju se pomalo kao zombiji, u porastu je na području SAD-a i u delovima Kanade, tačnije prijavljena je u ukupno 22 države i 2 kanadske pokrajine ovog meseca, prenose mediji.

Zove se bolest zombi jelena – Chronic Wasting Disease (CWD).

Radi se o tome da infekcija napreduje napadajući mozak, kičmenu moždinu i druga tkiva što postupno dovodi do dramatičnog gubitka težine, zatim do nedostatka koordinacije, pa čak do agresije pre nego što na samom kraju dođe do smrtnog ishoda.

Iako još nije poznato da li je prenosiva na čoveka, nedavna testiranja su rađena da se sazna više o tome. Pokazano je, naime, da su makaki majmuni mogli lako da dobiju bolest nakon konzumiranja zaraženog mesa. Ta činjenica polako u medijima izaziva strahove od toga da bi se uskoro mogla da se pojavi varijanta bolesti koja bi mogla da se prenese i na ljude.

Bolest zombi jelena je prvi put zapažena pre 50 godina, a američka država Kolorado je bila epicentar.

Ovom bolešću mogu biti zaražene i divlje životinje i one iz uzgoja, a poznato je kako ima bizarne efekte na one koji se zaraze, ali mogu proći i godine pre nego što životinja počne da pokazuje simptome zaraze.

Neobični nadimak je bolest dobila zbog simptoma koje uzrokuje. Uz začuđujući pogled kojeg životinja ima, poznato je i to da su rebra toliko izložena da su vidljiva golim okom što je izazvano naglim mršavljenjem.

Iako se već duže vreme misli kako postoji "barijera vrste" koja bi sprečila širenje sa jelena na čoveka, nedavni nalazi pokazuju kako rizik ipak može biti veći nego što se do sad sumnjalo pa su izdata i razna upozorenja za lovce.

Mark Zabel, pomoćnik upravnika Prion istraživačkog centra na Univerzitetu Kolorado napominje kako neki stručnjaci sumnjaju kako je "samo pitanje vremena pre nego što se pojavi njen oblik koji može da pređe na ljude".

Telegraf
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter