Izvor:
28.01.2018 u 15:16
0

Da li je ovo početak ukidanja letnjeg i zimskog računanja vremena?

Problem je što u Helsinkiju, najsevernijoj prestolnici u Uniji, krajem decembra ima manje od šest sati dnevnog svetla.

Finska je iz svog dubokog zimskog mraka pozvala Evropsku uniju da ukine letnje vreme i jesenje i prolećno pomeranje sata. U Briselu, međutim, Evropska komisija ne pokazuje znakove da joj se žuri da to učini, potvrđujući samo da još traje dugoročna procena njene direktive o letnom vremenu iz 2001. godine.

Studija iz 2014. napravljena za Komisiju utvrdila je da je velika većina zemalja članica zadovoljna sadašnjim rešenjem.

Manje od šest sati dnevnog svetla

Problem je što u Helsinkiju, najsevernijoj prestolnici u Uniji, krajem decembra ima manje od šest sati dnevnog svetla. Finski političari tvrde da pomeranje sata napred ili nazad u martu ili oktobru narušava spavanje i rad, pa može da izazove dugoročne zdravstvene probleme.

Finska ministarka saobraćaja Ane Brener je u petak, nakon rasprave ministarskog odbora za EU, na svom Tviter profilu napisala kako je finska "vlada odlučila da predloži ukidanje pomeranje sata".

– Naš je cilj da napustimo promenu sata u EU-u. Države članice trebaju zajednički da odluče da li treba da se odbaci zimsko i letnje računanje vremena – poručila je.

Finska, kao i njeni susedi preko Baltika, ima problema i zbog vremenske razlike na granicama sa Rusijom, Belorusijom i Ukrajinom, koje nisu članice EU-a. Te su zemlje odustale od pomeranja kazaljki na satu nakon što je Moskva takvu odluku donela 2011. godine.

Štednja energije i novca

Praksa pomeranja kazaljki za sat vremena dobila je na popularnosti u mnogim zemljama tokom energetske krize sedamdesetih godina prošlog veka kako bi se uštedela energija i novac.

EU je, kako bi ujednačila vremena, devedesetih godina standardizovala tu praksu, pa sve članice u noći poslednje nedelje u martu moraju kazaljke da pomere sat vremena napred, a poslednje nedelje u oktobru unazad.

Portparol Komisije nije želeo da iznosi nagađanja koliko bi brzo to telo moglo da odgovori na finski zahtev.

– To je kompleksno pitanje. Komisija trenutno proučava pitanje letnjeg vremena na temelju svih raspoloživih dokaza – rekao je Enrico Bivio novinarima.

Usled sve više dokaza o negativnom uticaju pomeranja sata dva puta godišnje, snažna podrška promeni direktive Evropske komisije i ukidanju te prakse postoji i u Evropskom parlamentu.

Nikad ispunjen cilj

On je najavio da će ta grupa dati predlog rezolucije EP-a koja traži od Evropske komisije da uputi predlog ukidanja te prakse i da u bližoj budućnosti očekuju glasanje o tom pitanju u Evropskom parlamentu.

Radna grupa broji preko 70 zastupnika Evropskog parlamenta iz svih osam političkih grupa.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter