Izvor:
12.03.2018 u 02:42
0

PROVERITE O KOJIM VRSTAMA JE REČ: Ove mačke možete da držite u stanu iako ste alergicni!

Istraživanja su pokazala da je najčešći uzrok alergije glikoprotein koji se nalazi u mačjoj pljuvački, dlaci i koži. Postoji nekoliko rasa mačaka koje i ljudi sa ovom alergijom mogu da drže u stanu.

Balinezijska mačka

Ova rasa ubraja se u vrstu koja najmanje izaziva alergijske reakcije kod ljudi. To je zbog toga što proizvodi mnogo manje Fel D1 glikoproteina.

Bengalska mačka

Rasa neobičnog izgleda, kratkog i sjajnog krzna. Ona nije bez dlake, niti proizvodi manje Fel D1 proteina. Međutim, bengalske mačke imaju neverovatno fino krzno koje nije zahtevno za održavanje. Zbog toga ova rasa neće imati potrebu da se umiva često, pa ni njihovo krzno neće biti prekriveno proteinom, odnosno alergenom.

Korniš reks

Ova mačka je prepoznatljiva po mekanom, kratkom i talasastom krznu i velikim ušima. Gotovo da se ne linjaju i ne šire alergene po stanu.

Devon reks

Ova rasa takođe ne izaziva alergijske reakcije jer se skoro uopšte ne linja.

Javanska mačka

Rasa koja kao i korniš ili devon reks ima samo jedan sloj krzna. Ova mačka kao i prethodne dve rase veoma se malo linja, pa se tako ni alergeni koji se zadržavaju na dlaci, kao i perut ne šire po kući.

La perm mačka

Rasa koja izgleda kao obična mačka, ali sa veoma kovrdžavom dlakom po kojoj je i dobila naziv. Ova rasa mačke linja se manje od ostalih vrsta.

Orijentalna kratkodlaka

Orijentalna kratkodlaka mačka ima fino, kratko krzno koje se lako održava i retko linja. Pojedini izvori navode da ove mačke retko izazivaju alergijske reakcije ili samo blage alergije. Preporučljivo je redovno održavanje i četkanje da bi se širenje alergena i četkanje da bi se širenje alergena svelo na minimum.

Ruska plava mačka

Ova rasa mačke često se preporučuje osobama koje su sklone ili imaju alergiju. Međutim razlog za to nije manji intenzitet linjanja. Naime, dokazano je da ruska plava mačka luči manje glikoproteina Fel D1 koji je glavni uzročnik alergija.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter