Izvor:
22.03.2018 u 15:31
0

Može li avion biti hakovan tokom leta?

Pre odlaska na daleki put, mnogi turisti razmišljaju o bezbednosti avionskog saobraćaja.

Prema podacima iz prošle godine, za to nema prevelikog razloga, jer u 2017. na komercijalnim letovima nije zabeležena nijedna "velika" nesreća.

Ipak, sa napretkom tehnologije putnike sve više počinje da muči i sledeće pitanje – da li je moguće hakovati avion?

Broj aviona i letova sve se više povećava, a tehnologija je iz dana u dan sve "pametnija". S obzirom na te činjenice, jasno je da se sve više i više pojavljuje potreba za dobrim i iskusnim pilotima.

Ipak, planovi avioindustrije vode ka tome da se najpre smanji broj pilota u avionu na jednu osobu, a da za nekoliko godina (ili decenija), više uopšte ne bude potrebe za pilotom, već da tehnologija sama upravlja letelicama.

"Avion bi mogao da leti i bez pilota. Radi se na tome da avionima za prevoz tereta upravlja samo jedan pilot, a sledeći korak je definitivno avion kojem neće biti potrebni piloti", objašnjava vazduhoplovni stručnjak Dejvid Gliv za britanski Ekspres.

Ideja je svakako smanjenje troškova, ali i faktora "ljudske greške", a već i danas veliki deo toga u avionu obavlja tehnologija.

Pitanje koje stoga sve zanima jeste da li je moguće hakovati avione?
"U ovom trenutku, tako nešto je neizvodljivo. Čak i kad bi haker ušao na neki način u telefonski sistem aviona, on nije povezan s uređajima za letenje, tako da nema straha od hakovanja", kaže Gliv.

Da li će to postati izvodljivo u budućnosti, kada avioni postanu autonomni, teško je reći, ali ipak, verovatnoća za to je, prema ovom britanskom stručnjaku, skoro nikakva.

b92.net
Foto: pixabay.com, YouTube Printscreen/BRONPIT

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter