Izvor:
17.04.2018 u 15:22
0

STOPIRALI LANSIRANJE: Novi satelit u kvaru i neće još najmanje 48 sati videti „crvene patuljke“!

Kompanija SpejsX (SpaceX) je, zbog kvara, odložila lansiranje novog satelita, sa teleskopom dizajniranim da otkriva planete nalik Zemlji koje kruže oko zvezda van našeg solarnog sistema.

Satelit TEŠ (Transit Exoplanet Survey Satellite) Američke svemirske agencije (NASA) trebalo je da bude lansiran u 18:51 po lokalnom vremenu, uz pomoć SpejsX rakete, iz Kejp Kanaverala, na Floridi, ali je dva sata ranije lansiranje odloženo za najmanje 48 sati.

"Spejs eksplorejšn teknolodžiz", ili SpejsX, kompanija milijardera Elona Maska, saopštila je da je došlo do kvara na kontrolnom sistemu vođenja rakete. Misija satelita, koja košta 337 miliona dolara, trebalo bi da traje dve godine.

Satelit TEŠ je dizajniran da nadogradi rad svemirskog teleskopa Kepler, koji je otkrio najveći deo od oko 3.700 egzoplaneta dokumentovanih od strane astronoma tokom proteklih 20 godina. NASA očekuje da se tim teleskopom precizno utvrde hiljade nepoznatih svetova, od kojih je oko 100 možda veličine Zemlje ili su dvostruko veći od nje.

Očekuje se i da se TEŠ fokusira na oko 200.000 unapred odabranih zvezda koje su bliže zemlji, ali i na zvezde koje naučnici nazivaju "crveni patuljci", a koje su manje, hladnije i postoje duže nego Sunce.

Te zvezde "crveni patuljci" imaju veliku varovatnoću da su veličine Zemlje i time su potencijalno pogodnije za bliže istraživanje.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter