Izvor:
20.04.2018 u 21:42
0

POMOZITE MALIŠANIMA: Oslobodite dete svih strahova!

Oko 90 odsto mališana živi sa jednim ili čak sa nekoliko različitih strahova, kaže psiholog Dona Pinkus, specijalista za lečenje strahova.

Na sreću, većina dece ih s godinama jednostavno preraste, pa prestanu pre spavanja da proveravaju da li se u ormaru skriva neko čudovište.

Ali u onim "realnijim" im možete pomoći.

Ako se dete izbezumi kada ugleda psa, a vi ga instinktivno prevedete na drugu stranu ulice – grešite.

Susret iskoristite kao priliku da demistifikujete izvor straha i smirenim glasom recite: "Pogledaj kako je psić sladak. Pitaćemo vlasnika da li smemo da ga pomazimo da vidimo kako je meko i toplo njegovo krzno".

Strah se najčešće rađa iz nesporazuma. Objasnite li deci da pčelu ne zanimaju oni nego polen, strah od pčela će se smanjiti. Strah od zubara savladaće ako zajedno na JuTjubu odgledate video o pregledu zuba u ordinaciji.

Strah je zaštitna emocija. Upravo stoga bebe plaču kada čuju glasne zvukove, a čim upoznaju majčino lice, plaše ih lica stranaca.

Ako mama ugleda pauka i zavrišti, dete može iznenada početi da oseća strah od insekata, upozorava doktor Pinkut. Očevi imaju još snažniji uticaj na decu. Očev strah od zubara najbolji je pokazatelj koliko će se deca bojati.

Izjave: "Žao mi je, ali moraš na vakcinu" ili "Znam da te jako boli" su pogrešne. Radije smireno pokažite ljubav i recite: "Sve će brzo biti gotovo", savetuje pedijatar Roj Benarok.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter