Izvor:
01.05.2018 u 20:28
0

Jezivo: Arheolozi pronašli najveću dečju masovnu grobnicu! (VIDEO)

Pre nešto više od 550 godina dogodilo se jedno od najmasovnijih žrtvovanja ljudi, a svakako dece, u istorji. Tada je u Peruu, na lokalitetu koji danas nosi ime Las Jamas, ubijeno sto četrdesetoro dece.

Arheolozi koji su otkrili masovnu grobnicu, u kojoj su zatekli i 200 skeleta mladunaca lama, veruju da su oni ubijeni u nekakvom ritualu. Mnoga od ubijene deca imala su poseban crveni pigment razmazan po licu, navodi Lajv sajens.

Žrtve su zaista ubijene na zverski način. Deci, za koju se procenjuje da su imala između pet i 14 godina, utroba je bila rasporena a srca su im iščupana, navodi antropolog Džon Verano, profesor Univerziteta Tulan iz Nju Orleansa

Ustanovljeno je da su se žrtvovanja dece odigrala između 1400. i 1450. godine. Mesto na kome su se odvijala bilo je centar teritorije koju je naseljavao narod Čimu.

Arheolozi koji su radili na iskopavanjima, u izjavi za Nacionalnu geografiju, kažu da se ovo otkriće može smatrati jednim od sigurno najvećih ceremonijalnih žrtvovanja dece "u istoriji obe Amerike, a možda i u istoriji sveta".

Iako dokazi o sličnim užasima postoje i kod Asteka, Maja i Inka, nijedno žrtvovanje nije bilo ovolikih razmera. Džon Verano, koji u toj regiji Perua već tri decenije istražuje stare narode i kulture, kaže da ovakvo otkriće nije mogao da očekuje.

Žrtvovana deca sahranjena su okrenuta ka zapadu, ka okeanu, dok su lame bile okrenute ka obali. U blizini su pronađeni i ostaci hrama, na kome su uočeni otisci tragova ljudskih sandala, kopita lama i dečjih stopala, što znači da su deca ubijena u isto vreme u nekom velikom događaju.

Inače, za nalazište, čije zvanično ime je Huančakvito Las Jamas, javnost je čula kada su 2011. godine arheolozi iskopali 42 ljudska skeleta, koja su kasnije otkrivena.

Pre ovog otkrića, dokazi za najveće žrtvovanje dece u istoriji pronađeni su u Meksiko Sitiju, u astečkom hramu Tenočititilan, gde je nađeno 42 skeleta.

b92.net
Foto: Al Jazeera/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter