Izvor:
02.05.2018 u 22:21
0

ČITAJTE IH KAO OTVORENU KNJIGU: Kako da provalite da li vas neko laže!

Tokom izgovaranja reči, sve osobe, prave male grimase i mikro – izraze, koje možete čitati kao prave reči.

Šta neko stvarno misli tokom razgovara sa vama možete lako pročitati, ako znate kako. Reči su često drugačije od onoga što osoba pored vas misli i smera. Tokom izgovaranja reči, sve osobe, prave male grimase i mikro – izraze, koje možete čitati kao prave reči. Tumačenje suptilnih signala temelji se na ideji da je mozak jako moćan. Na primer, iako se ne sećate svakog detalja iz svog detinjstva, ta informacija je pohranjena negde u mozgu. To je mesto gde taj nesvesni "govor" dolazi na red. To je nečija nesvesna reakcija na nadražaje.

Ako pokušavate da pročitate nekoga, trebalo bi da posmatrate njegove fizičke reakcije. Kada pokušavate da zaključite nešto o nekome, obratite pažnju na mesto na koje ta osoba skreće svoj pogled i na njeno držanje tela. Mikro – izrazi su potpuno nesvesna reakcija na situacije i zahvaljujući njima možete da otkrijete da li neko pokušava da laže.

7 jednostavnih načina da otkrijete da li vas neko laže

1. Đavo je u detaljima

Prema časopisu "Psychology Today", kada neko laže izostaviće određene detalje. Onaj ko priča istinu, generalno će uključivati detalje u svoju priču, i pričaće je onako kako je shvatio situaciju. Lažov će iz svoje priče izostaviti neke sitne detalje i ispričaće vam nepotpunu verziju događaja. To dovodi do nekonzistentnosti u njegovoj priči, kao i do poteškoća da tačno prikažu čitavu priču.

2. Skretanje pogleda

Prekidanje kontakta očima je još jedan znak laganja. Lažljivci znaju da rade nešto pogrešno i zato prekidanjem kontakta očima umanjuju osećaj krivice. Laganje zahteva puno kognitivne i emotivne energije, pa simultano držanje kontakta očima izaziva preopterećenje i tera ih da skrenu pogled.

Naravno, treba razlikovati bezazleno skretanje pogleda usred razgovora i ovo uzrokovano lažima, ovo drugo je naglo i mnogo češće od običnog prekida kontakta očima.

3. Kratki emocionalni izlivi

U studiji koja je sprovedena u Laboratoriji za forenzičku psihologiju Stivena Portera na Univerzitetu "Dalhousie", je otkriveno da će lažov imati kratke i brze eksplozije istinitih emocija. Studija je od učesnika tražila da namerno lažu, a kada su istraživači pratili ekspresije na licu, otkrili su da ovi lažovi imaju vrlo malo "pukotina" u izrazu lica i da one traju jednu petinu sekunde.

4. Loše pamćenje

Prema članku objavljenom u časopisu "Psychology Today", lažovi češće imaju rupe u sećanju. Oni koji govore istinu mogu preneti priču bez ikakvih poteškoća, ali lažovi će biti spremniji i podložniji davanju "izgovora" zato što se ne mogu u potpunosti setiti događaja.

5. Grickanje usana

U meta-analizi koju je obavila Američka psihološka asocijacija, otkrili su da će lažovi često stisnuti ili grickati svoje usne, kako bi učinili da njihova lica izgledaju jača i čvršća.

6. Dodirivanje lica

Rodžer Streker, obučeni agent za analizu ponašanja i ispitivač sa preko 30 godina iskustva u sprovođenju zakona, kaže da dodir lica stvara smirujući efekat na um. Primetni mali fizički izrazi kao što je dodirivanje lica mogu pomoći u otkrivanju lažova.

– Nije opšte poznato, ali kada je ljudski mozak pod stresom, njegova temperatura se povećava i često se pokazuje u obliku znojenja čela ili na gornjeg dela usana. Dodirivanje lica ima umirujući efekat za mozak koji je pod stresom. Ali, takođe treba obratiti pažnju i na dodirivanje ruku ili nogu tokom sedenja. – kaže Streker.

7. Ljudi češće lažu kada su pod stresom

– Laži se obično govore da bi se ostvarila neka veza. Osnovni ljudski nagon za opstanak je održavanje odnosa, tako da, ako izgleda da istina ne funkcioniše, često lažemo. – kaže klinički psihoterapeut Džeril Klejdon.

Ona dodaje da razumevanje konteksta situacije može pomoći u dešifrovanju značenja onoga što se nalazi iza reči.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter