Izvor:
08.05.2018 u 16:48
0

KO BOLJE NIŠANI? Ovo je najopasniji običaj na srpskim svadbama!

Kako etnolozi kažu, suština ovog davnog običaja potpuno je drugačija i nema nikakve veze u nadmetanju ko bolje nišani.

Zašto se puca na srpskim svadbama, kada se više puta pokazalo da je taj davni običaj opasan po život svatova, pitaju se mnogi.

Jedan od nanebezbednijih običaja koji i dan-danas živi u našem društvu je skidanje jabuke sa kapije prilikom dolaska mladoženje po mladu.

Svi znamo za ovaj davni običaj, a slobodno se može reći da je muškarcima jedan od omiljenih, ali malo ljudi zna odakle on zapravo potiče i koja mu je bila prvobitna namena.

Kako etnolozi kažu, suština ovog davnog običaja potpuno je drugačija i nema nikakve veze u nadmetanju ko bolje nišani.

Cilj ovog običaja zapravo je pravljenje buke, jer se verovalo da to otklanja demone.

Tako se nekada prangijalo, zviždalo, glasno pevalo i galamilo, a sve je to bilo u istoj službi rasterivanja demona, objavio je Glas zapadne Srbije.

Ovaj običaj, iako mnogima omiljen, nije se zadržao u svim krajevima Srbije.
U Čačku, na primer, rafalna pucnjava nije običaj. Iz puške na svadbi pucalo se samo u jabuku i kad se jabuka skine, a to je radio samo lovac sa dozvolom, puška se polaže na prag i mlada prelazi preko nje i to je to.

Međutim, Užičani ovaj običaj vide malo drugačije. Ovih dana čitamo u novinama da je jedan svat bio pogođen u nogu prilikom pucanja u jabuku na jednoj svadbi.

Iako je i pucanje u vazduh na veseljima zabranjeno, srpski domaćini ovog se običaja ne odriču.

Ekspresso
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter