KRALJEVSKA KRV: Da li ste se zapitali zašto se za plemiće vezuje baš PLAVA boja!

U srpskom jeziku, kao i u mnogim drugim, izrazom "plava krv" označavaju se pripadnici aristokratskih (plemićkih) porodica, za razliku od ostalog, običnog sveta, koji nema krv "takve boje".

Zna se da krv svakog čoveka, bio on plemić ili ne, može biti samo crvena. Nigde dosad nije zabeležen slučaj da neko ima krv neke druge boje osim crvene (u blagim nijansama). Pogotovo nije zapamćeno da neko ima plavu krv. Postavlja se pitanje kako je, onda, uopšte nastao taj izraz i kako objasniti njegovo poreklo?

Odgovor na to pitanje može se naći u raznim izvorima. Najpotpunije objašnjenje, međutim, daje Džejms Rodžers (The Dictionary of Cliches, 1985), koji kaže:

"Plava krv Aristokrat(ija) ili aristokratska osoba. Tokom vekova, kada su tamnoputi Maori vladali Španijom, članovi starih kastiljanskih porodica govorili su s ponosom kako njihovu krv nisu zagadili Maori ili neke druge strane primese. Izraz koji su upotrebljavali, "sangre azul" (plava krv), potiče, verovatno, otuda što su vene na njihovoj svetloj koži bile uočljivo plave".

Objašnjenje je, kako se može videti, prosto, istorijski zasnovano i uverljivo: beloputim španskim aristokratama, potomcima starih Iberaca, za razliku od ostalih, sa Arapima i drugim rasama izmešanih stanovnika Španije, isticale su se plave vene na rukama, pa je na osnovu toga stvoren i izraz plava krv. Kasnije su se svi plemići i članovi plemićkih porodica (grofovi, baroni, markizi, prinčevi, grofice, baronice, markize, princeze itd.), bili beloputi ili tamnoputi, svejedno, počeli nazivati ljudima plave krvi.

Koliko je plava krv i danas na ceni, najbolje svedoči sama Španija. Verovatno nigde u Evropi nema toliko prinčeva, vojvoda, kontesa i drugih plemića kao u toj zemlji. Ima ih preko četiristo. Zato su, kako pišu novine, početkom osamdesetih godina XX veka španski socijalisti zatražili u Parlamentu da se uvedu veliki porezi na kupovinu isprava o pripadništvu "plavoj krvi". To nije ni čudno kad je u pitanju Španija, koja je domovina plave krvi. Uostalom, ona je, još za vreme Frankovog života, ponovo postala kraljevina i danas u njoj vlada kralj Huan Karlos.

 

Alo.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live