Izvor:
01.06.2018 u 14:08
0

NAUČNICI ZATEČENI: Na površini Plutona pronašli nešto šokantno! (VIDEO)

Naučnici su otkrili još jedan egzotični fenomen na jednoj od najčudesnijih planeta solarnog sistema – prostrane dine na površini dalekog i ledenog Plutona, po svoj prilici sačinjene od zrnaca zaleđenog metana, veličine peska, koje je naneo vetar.

Dine, uočene na snimcima sa kosmičkog broda "Novi horizonti" NASA-e koji su napravljeni dok je brod prolazio pored Plutona 2015. godine, nalaze se na granici između nitrogenskog glečera u obliku srca, veličine Francuske, i planinskog venca Al Idrisi Montes koji je sačinjen od zaleđene vode, saopštili su danas naučnici.

– Iako je toliko daleko od Zemlje i toliko hladan, Pluton ima haotične procese kakve nikada nismo očekivali da ćemo videti. Daleko je interesantniji nego što je iko od nas sanjao, i govori nam da su takva veoma udaljena nebeska tela i te kako vredna posete – kaže naučnica Jani Radebauh sa Univerziteta Brigam Jang.

Dine na Plutonu nalik su na one u kalifornijskoj Dolini smrti i kineskoj pustinji Taklamakan, mada po sastavu nisu iste, navela je ona.

Dine pokrivaju oko 775 kvadratnih kilometara površine, koliki je, otprilike, Tokio.

Njihovo postojanje je iznenađujuće i postoji izvesna sumnja da je atmosfera na Plutonu, koja je veoma tanka i uglavnom nitrogenska s malom količinom metana i ugljen monoksida, mogla da nakupi toliko vetra da bi se formirale ovakve dine.

Plutonova površina je, inače, prekrivena ravnicama, planinama, kraterima i dolinama.

Dine su pronalažene i drugde u solarnom sistemu, uključujući Mars i Veneru, Titan i Triton, kaže naučnik sa Kelnskog univerziteta Erik Parteli.

Po njegovom mišljenju, dine na Plutonu su verovatno formirane u proteklih 500.000 godina, a možda i u novije vreme.

– Dine se mogu pojaviti na sasvim iznenađujućim mestima – zaključuje naučnik sa Univerziteta Plajmaut, Met Telfer, ukazujući na činjenicu da su dine uočene na površinama planeta sa veoma različitim atmosferama – od Venere do Plutona.

Kurir
Foto: Arhiva

Kurir
Foto: youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter