Izvor:
22.06.2018 u 07:26
0

POSTOJE DVA IZUZETKA: Ovo su jedina ŽENSKA BIĆA kojima je dozvoljen PRISTUP NA SVETU GORU!

Ženama je strogo zabranjen ulaz.

Da bi se posetio bilo koji od 20 manastira koliko ih ima na tlu najvećeg hrišćanskog hrama na otvorenom, Svetoj gori, potrebno je tražiti posebnu dozvolu odnosno blagoslov, pa tek ukoliko se dobije, onda se može krenuti na put.

Ženama je pak pristup zabranjen što je odredio zakon "Avaton". Postoji jedno praktično objašnjenje, ali i veliki broj legendi o tome šta je dovelo do ove zabrane.

Legenda kaže da je Bogorodica jednom prilikom plovila na Kipar, ali je oluja skrenula brod i prisilila ga da se usidri na Atos, u blizini današnjeg manastira Iviron.

Ona je izašla na obalu i bila toliko opčinjena prirodom ovog omalenog poluostrva da je zamolila Spasitelja da pretvori to poluostrvo u njen vrt. Onda se začuo glas sa Neba: “Neka ovo mesto bude tvoje nasleđe i tvoj vrt, raj i nebo spasenja za one koji traže spasenje“.

Tako je Atos postao bašta posvećena Majci Božijoj, bašta u koju zbog toga nije dozvoljen pristup drugim osobama ženskog pola.

Praktično objašnjenje kaže da bi žene bile izvor iskušenja iskušenika, što je verovatno razlog zabrane.

Toga su se hrišćani uglavnom pridržavali, uz nekoliko izuzetaka. Carica Jelena, supruga Stefana Uroša IV Dušana Silnog, boravila je na Svetoj gori sredinom XIV veka kada je Evropom harala kuga, ali navodno nije kročila na sveto tlo sopstvenom nogom već je boravila u nosiljci.

Bilo kako bilo, dakle, pravilo je da je ženama zabranjen pristup. To se ne odnosi samo na ženske pripadnice ljudske vrste, već na sve životinjske vrste, uz dva izuzetka.

Mačke, jer jure miševe koji su štetni ne samo za hranu već pre svega za ono mnogo vrednije a to su drevni rukopisi, i kokoške, zato što legu jaja od čijih žumanaca marljivi kaluđeri prave boje koje se koriste pri ikonopisanju.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter