Izvor:
25.06.2018 u 06:50
0

MESEC PRODUŽAVA DAN NA ZEMLJI: Dani na Zemlji postaju sve duži!

Kako starimo, imamo subjektivni osećaj da vreme brže prolazi, ali ispostavlja se da je to, možda suprotno – naši dani na Zemlji postaju duži vremenom, i to je sve zahvaljujući dejstvu Meseca na rotaciju naše planete.

Na žalost, to ne znači da možemo da računamo na duži san. Nova studija koja je pratila odnos između Zemlje i Meseca poslednjih 1,4 milijarde godina, otkrila je da je tada dan trajao, nešto više od 18 sati. To znači da smo od tada dobili još šest sati. Međutim kada se to izračuna na godišnjem nivou, to je samo, 0.00001542857 sekundi. A razlog je zato što se Mesec konstantno, i mada nama neprimetno, udaljava od Zemlje. Pre 1,4 milijardi godina, to je bio malo bliže, a rotacija Zemlje je tada bila brža.

Kako piše sciencealert, naučnici su koristili otkrića našeg naučnika Milutina Milankovića i njegovu teoriju koja je nazvana Milankovićevi ciklusi, jer je on stvorio preciznu teoriju o klimatskim promenama koje su uzrokovane promenama u Zemljinoj orbiti oko Sunca. Ovo rezultira varijacijama u količini sunčevog zračenja do različitih geografskih širina, a te klimatske promene su vidljive u drevnim stenama i fosilima.

Sve u svemu, dan na zemlji će nastaviti da se povećava oko 0.000018 sekundi godišnje, što mi sada, ne možemo da primetimo, ali za miljardu godina, to će dovesti do toga da dan bude duži nekoliko sati.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter