Izvor:
04.07.2018 u 09:43
0

Čuveni disk Asteka sada je dobio novo značenje! (VIDEO)

Jedan od poznatih artefakata koji se nalazi u Antropološkom nacionalnom muzeju u Meksiku, disk uklesan kao reljef na kamenoj bazaltnoj ploči, nakon pola veka dobio je novo značenje.

Reč je o disku prečnika gotovo četiri metra koji se uzbraja među najlepše reljefe iz perioda Asteka. Izvajan je negde oko 1511. godine po nalogu poslednjeg astečkog vladara Montezume Drugog (1502-1520), a kada su prestoniocu Tenoktitlan osvojili španski konkistadori sa Kortesom na čelu, našli su ovaj disk na jednoj platformi u glavnom hramu.

Kada su španski osvajači sravnili astečku prestonocu, ovaj disk je nestao da bi bio pronađen zatrpan ispod glavnog trga u Meksiku 1790. godine, nedaleko od glavnog astečkog hrama gde su ga Španci prvi put videli.

Tada su mislili da je disk, težak 22 tone, sunčani sat, a da je lik u sredini astečki bog Sunca Tonatiuh.

Ima i danas arheologa koji prihvataju to tumačenje centralnog lika, ali arheolog Dejvid Stjuart sa Univerziteta Teksasa u Ostinu ima drugo mišljenje, koje je preneo američki dovomesečnik za arheologiju Arkiolodži za juli/avgust ove godine iz meksičkog časopis Arheolohija mehikana.

Ovim je otvorio novu diskusiju oko prelepog dela astečkih vajara, koje Meksikanci smatraju delom svog nacionalnog identiteta.

Stjuart tvrdi da je lik u sredini diska portret kralja Asteka Montezume koji je tu prikazan kao Bog Sunca. Ovaj arheolog uveren je da su Asteci svog vladara poistovećivali sa Bogom Sunca i da su često praktikovali da bogovima daju likove svojih gospodara.

To je portret, tvrdi Stjuart, jer na glavi ima kraljevsku krunu i poistovetili su ga sa bogom što inače u slučaju Montezume nije bio slučaj već je obično prikazan po strani kako nekom od bogova prinosi nešto na dar.

b92.net
Foto: tomaszszczesniak1/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter