Izvor:
15.07.2018 u 11:22
0

SUDBINA U TALOGU KAFE: Nauka istražila da je moguće predvideti budućnost u toplom napitku!

Nauka je rešila da se pozabavi ovom temom i proveri da li gatare stvarno mogu da vide našu sudbinu u talogu kafe.

Čak i ako ne verujete u ovakve priče, sigurno vam je neko makar jednom gledao u dlan ili kafu, a vi ste imali osećaj da vam sve pogađa.

Ono što je stručnjake zanimalo jesu „profesionalne gatare”, one kojima je to pravi posao. Kada su u pitanju bliske osobe, očekuje se da je njihovo prethodno iskustvo takvo da jedna o drugoj svašta mogu reći ili čak izmisliti „čitanjem” taloga kafe.

Naučnici su postavili pitanje kako prave gatare vide našu budućnost i prošle doživljaje, i dobili odgovor koji se zove Barnumov efekat!

Ova teorija bazira se na tome da su predviđanja praktično ista za sve. Ono što gatare „predvide” jesu u stvari univerzalnosti u kojima se može prepoznati mnogo ljudi, te u opisanim predviđanjima učitati svoju budućnost. To dokazuje i jedan poznati eksperiment koji je, po svom sprovoditelju, nazvan Forerov efekat.

Lektor B.R. Forer se još 1948. godine bavio ovim pitanjem. On je podelio pisma sa istim predviđanjem za sve njegove studente i tražio od njih da označe ono što im odgovara. U pismu je pisalo sledeće:

– Imate potrebu da se sviđate ostalima i da vam se dive, ali u isto vreme težite da budete samokritični. Vaša ličnost ima nekoliko slabosti, ali uglavnom ste sposobni da ih kompenzujete. Posedujete veliki kapacitet, ali ga ne upotrebljavate u svoju korist. Iako spolja izgledate disciplinovano i puni samopouzdanja, iznutra ste uznemireni. Ponekad imate ozbiljnih sumnji da li ste doneli dobru odluku ili ne, ili da li ste postupili ispravno ili ne. Volite određenu dozu promena, a zabrane i ograničenja vas čine nesrećnim. Ponosni ste što ste nezavisni, ne prihvatate tuđe ideje bez zadovoljavajućih dokaza, a tokom razgovora ne mislite da je ispravno da se otvorite nekome. Ponekad ste otvoreni, hladnokrvni i socijalni, a ponekad zatvoreni u sebe, uplašeni i tajanstveni. Ponekad imate i nerealnih želja.

Od studenata je traženo da rečenice iz pisma koje ih najbolje opisuju ocene na skali od 1 do 5. Rezultat je bio srednja ocena: 4,20. Ovim istraživanjem Forer je došao do zaključka da ljudi teže da vide ove rečenice, koje mogu odgovarati skoro svim ljudima, kao da su pisane baš za njih.

Da li to znači da gledanje u kafu, pasulj ili dlan treba potpuno odbaciti? Iako su naučnici verovatno u pravu, i predviđanja jesu samo uopštene tvrdnje vešto osmišljene da im olako poverujemo, ipak moramo priznati da je zabavno kada nakon popijene kafe obrnemo šoljicu na tacnu, pravimo različite ritualne pokrete, da bi nam bliska prijateljica na kraju rekla da nam, nakon mnogih nevolja, ipak vidi sreću u budućnosti!

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter