SUDBINA TADŽ MAHALA: Jedan od najpoznatijih svetskih spomenika uskoro bi mogao da bude SRUŠEN i to ODLUKOM VLASTI!(VIDEO)

Stručnjaci su naredili da se Tadž Mahal ili zatvori i obnovi ili se mora srušiti, a odluku je podržao i Vrhovni sud Indije.

Mramorno bela palata na južnoj obali reke Jamuna u indijskom gradu Agri, u poslednjih je 350 godina odolio mnogim napadima, pljačkama, zanemarivanjima, ali je uspeo da preživeti do današnjih dana, pa ga godišnje obiđe i do 8.000.000 turista, piše The Economist.

Taj mauzolej iz 17. veka, koji je Šah Džahan sagradio kao veličanstvenu grobnicu svojoj najdražoj ženi Mumtaz Mahal, godinama gubi sjaj, a na zidovima su počele da se pojavljuju pukotine, što može biti povezano sa snižavanjem nivoa reke koja protiče pored mauzoleja.

Presušivanje reke moglo bi da dovede ne samo do oštećenja mauzoleja zbog promena u strukturi zemljišta, nego i do njegovog potpunog rušenja. Pored toga, raskošni mauzolej počeo je da menja boju zbog zagađenosti vazduha i insekata koji ostavljaju fleke po njemu.

Danas on po sebi ima različite nijanse nijanse žute, smeđe-crne i zelene. Vrhovni sud Indije, koji je prethodno doneo odluku o vlasniku Tadž Mahala, kao i o tome ko se može tamo moliti, sada je ucenio vladu indijske države Utar Pradeš da "ili zatvori ili ga sruši ili neka ga... obnovi".

Vlasti su godinama zanemarivale upozorenja stručnjaka da Tadž Mahalu preti uništenje. Nedavno je Vlada formirala specijalan komitet koji treba da se pozabavi tim pitanjem, a vlasti su čak zatvorile i mnoge fabrike u blizini mauzoleja, ali se opšta situacija nije promenila — mermer je nastavio da gubi svoj sjaj.

Zbog rasta urbanizacije i industrijalizacije u Agri nivo zagađenja u okrugu je postao dva do tri puta veći od svetskih standarda. U reku Jamunu se baca industrijski otpad, a takođe se tradicionalno rasipa i pepeo posle kremacija.

Istovemeno i insekti ostavljaju fleke na nekada blistavo belom spomeniku.

Spomenik se povremeno čisti posebnom glinom, ali advokat koji je slučaj izneo pred Vrhovni sud, tvrdi da se to ne čini dovoljno.

Indijski Vrhovni sud je u maju naredio Vladi da traži pomoć stranaca, kako bi rešili problem s bojom Tadž Mahala, a sada je vlasti stavio pred izbor: ili obnoviti jedinstveni spomenik, ili ga jednostavno uništiti. Ako ovog puta ne dođe do reakcije zvaničnika, mauzolej će odlukom suda biti zatvoren za posete.

Neke od neposrednijih mera koje bi mogli preduzeti su dodatno zatvaranje fabrika, podsticajima za vozila na biogoriva, čišćenje reke i gradnja brane za regulisanje protoka vode.

- Sve će to biti najhitnije sprovedeno. Dragulj muslimanske umetnosti u Indiji, kako ga zove UNESCO, treba hitnu negu", izjavio je indijski ministar prometa Nitin Gadkari.

Ovaj spomenik donosi Indiji ogroman novac. Godišnje Tadž Mahal poseti najmanje pet miliona ljudi, među kojima je i 200 hiljada stranaca. Zbog velikog broja turista u gradu Agra je otvoreno više od 200 hiljada radnih mesta, što čini osnovu ekonomije tog grada.

Tadž Mahal je uvršćen na Uneskovu listu spomenika Svetske baštine i opisan je kao „dragulj islamske umetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-dela svetskog nasleđa“.

 

Blic.rs
Foto: Arhiva/Youtube

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16.10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Parovi - Nominacije
02:30 Parovi - Live