Izvor:
29.10.2018 u 22:00
0

POLITIČKI OKRŠAJ ZUKORLIĆA I ŠEŠELJA U „ĆIRILICI“ : Kultura je nešto nadetničko. Nacija vredi koliko vredi jedna kultura ! (FOTO)

Gosti kultne emisije “Ćirilica” Happy televizije su: Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i prvi čovek Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić.

Već na samom početku emisije autor i voditelj Milomir Marić je pitao goste da li Sadžak spada u veliku Srbiju?

-Turci kada su nadirali, nadirali su preko Kosova. Sandžak je kolokvijalna oblast podeljenja između Srbije i Crne Gore u kojoj žive muslimani ili bošnjaci ali mi taj naziv nije adekvatan. Sedam opština u Srbiji pripada Sanžaku-rekao je Šešelj

-Pojam Sandžak je ime za jednu regiju i to je jedini Sandžak ovde. U četničkoj pesmi se normalno pominje pojam Sandžak i protiv toga niko nije imao ništa. Sreten Vukosavljević je odbio kao predsednik Sandžaka ukidanje pojma Sandžaka. Animozitet pojma Sandžak politički postaje popularan 80/ih godina, tada počinju problemi i to jako veštački. Bošnjaka u Novom Pazaru ima 81%, u Prijepolju je pola pola, apsolutna su većina u Rožajama, Plavu preko 70%. Meni niko ne može da se zabrani da se mešam sa svojim narodom. Smem da odem u Crnu goru. Moj pristup Sandžaku je veoma konstruktivan -rekao je Zukorlić.

Prvi si smeo da kažeš da je Srbija tvoja zemlja?

-Ja sam tretiran ovde ekstremistički, bio sam ovde napadan u prošloj vlasti jer sam ja odgovarao opasno. Kada bi pročitao u novinama ko sam ja, ja bi se obesio. Ja znam ko sam i šta sam. Došao sam u Beograd da srpskom narodu sebe iz prve ruke pokažem a ne da me moji protivnici predstavljaju-rekao je Zukorlić.

-Filip Vujanović me je ubeđivao da se ništa neće promeniti. Nisam bio za ocepljenje Sandžaka. Stav je bio da Srbija bude što manja, pa nek "izgore" i naši ljudi-

Da li si verovao da će Zukorlić dići ustanak u Novom Pazaru?

-Znao sam da je to politička demonstracija sa izvesnim ciljem-rekao je Šešelj.

Zašto je izbio rat između Ugljanina i Ljajića?

-Oni su oduvek bili u sukobu, krenula je borba za vlast. Ugljanin je krenuo protiv muslimana i onda sam podržao Ljajića. Sa njima nije bio samo politički obračun, u jednom trenutku imao sam sve protiv sebe- rekao je Zukorlić.

U Novom Pazaru i drugim gradovima Sandžaka nije bilo međunacionalnih sukoba?

-U Sandžaku imamo tradiciju izuzetnih odnosa Bošnjaka i Srba. Jako teško je bilo održati dobre odnose Srba i Bošnjaka prilikom rata u Bosni-rekao je Zukorlić.

-Mene nisu lepo dočekali u Novom Pazaru, imao sam neku tribinu. Na početku je bila korektna tribina unutra, a ovi koji su bili napolju nisu znali o čemu ja pričam pa su me dočekali sa kamenjem ali sam imao blindirani auto-rekao je Šešelj.

Benjamin Kalaj je stvorio pojam Bošnjak?

-Benjamin Kalaj je bio konzul, naučio je dobro srpski jezik, otišao je u Bosnu i projektovao je bosanski jezik. Meni ne smeta kada mi neko kaže da sam Bošnjak, rođen sam u Sarajevu.-rekao je Šešelj.

Osim Srba ništa ne postoji, svi su bivši i sadašnji Srbi?

-Srpski jezik deluje kao kad stranac govori ruski. Jedini jezik koji je postojao kada su došli naši preci bio je romanski jezik. Bogumili dolaze kao Babuni, po planini Babuni koja se nalazi u Makedoniji, Stevan Nemanja je odlučio da ih sve protera u jedan uski pojas. Turčili su se oni koji su imali interes-rekao je Šešelj.

Da li vas vređa kada vam neko kaže da ste poturčenjaci?

-Činjenica je da su bošnjaci skupo platili sve privilegije tokom Osmanskog carstva. Mi na neki način plaćamo ceh Osmanlija-rekao je Zukorlić.

-O muslimanskoj veri se nikada nisam negativno izrazio. Bosna je do 12 veka bila u sastavu srpske države- izjavio je Šešelj.

Zabranio si u školama u Novom Pazaru da se slavi Sveti Sava?

-Ja sam bio protiv i sada i tada, da se jedna vera nameće deci u školi gde su u većini muslimanska deca. Ja nemam ništa protiv da učimo jedni od drugima, moje protivljenje se nije odnosilo na to, nego da se verski obredi uključuju bošnjačkoj deci. Ovde su jako važni srpsko-bošnjački odnosi-izjavio je Zukorlići.

-Smatram da su ljudi stvarali veru tragajući za Bogom. Bog je isti za sve, samo nas razlikuju verski obredi- rekao je Šešelj.

-Bog je jedan i ne postoji srpski, bošnjači, albanski. Za mene je kultura nešto nadetničko, kultura je nešto najviše. Nacija vredi koliko vredi jedna kultura. Svi dobri pisci su moji pisci. Iva Andrića nisu razumeli ni Srbi. Gorski vijenac je produkt političkog ambijenta. Njegoš je imao za cilj da pokrene srpsko stanovništvo protiv Osmanlija. Srbi imaju problem sa dubinom svog identiteta-rekao je Zukorlić.

-Problem kod bošnjaka je što nisu razumeli veru kojoj su oni pristupili. Međutim, običan narod se vekovima ponašao kao pravoslavci- rekao je Šešelj.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter