Izvor:
28.10.2019 u 22:53
0

MILOŠ KOVIĆ OBJAŠNJAVA KAKO SE PROMENIO ODNOS AMERIKE PREMA NAŠOJ ZEMLJI: Srbi nikada kroz istoriju nisu gajili antiamerička osećanja!

Prema rečima voditelja Milomira Marića, ceo dvadeseti vek u tragičnoj srpskoj istoriji je prošao da bi sve trebalo da bude krunisano britanskom inicijativom da se u Savetu bezbednosti donese rezolucija u kojoj bi Srbi bili jedini narod u 20. veku koji je optužen za genocid. Kakve mi pouke iz istorije možemo naći jer tada nisu vredeli dvostruki standardi kao na kraju dvadesetog veka? Iako je tada srpska ideja bila dozvoljena i nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, prof dr Miloš Ković izneo je sledeći stav.

– Ja ne vidim toliko crno i strašno taj 20. veki, obično ljudi to govore zbog Jugoslavije. Srbi su doživeli genocid u tom veku. S druge strane, ipak su stvorili dve jugoslovenske države, 1918. i 1945. godine. Tu je bilo dostignuća srpskog naroda, ali kada su u pitanju Britanci i Amerikanci to je vrlo zanimljivo. Kada pogledamo kroz istoriju, Srbi nikada nisu gajili antiamerička osećanja. Naprotiv, kroz 19. vek možemo reći da su Sjedinjene Američke Države bile jedan od uzora srpskih demokrata i srpskih republikanaca – rekao je dr Ković.

Naš gost je nastavio da objašnjava fenomen odnosa sveta prema Srbiji i srpskom narodu.

– Više su voleli Francusku zato što nisu razumeli robovlasnički sistem u Americi i istrebljenje starosedelaca. Ali to je zemlja u kojoj svako ima šansu, zemlja u kojoj neka srednja klasa vodi stvari, privatno vlasništvo. Srbima se to nije dopadalo. U Srbiju su se svi doseljavali i ona je svima davala šansu. To čak i piše u ustavu iz 1835. "ko stupi na srpsku zemlju je slobodan čovek". Od 1869. imate slobodno pravo glasanja, Amerika je u tom trenutku imala oko četiri miliona robova 1861. uoči rata Severa i Juga, ali nije postojao negativan sentiment. Sa Britancima je bilo malo drugačije zbog njihovog savezništva sa Turcima. Taj odnos sa Amerikom se potpuno promenio do danas – zaključio je prof dr Miloš Ković.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter