SLIKAR MILOŠ ŠOBALJIĆ ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO!": Handkeom je dokazano koliko se NE POŠTUJU umetnici! (FOTO)

 

Umetnik, slikar Miloš Šobajić, govorio je za "Dobro jutro Srbijo!" i pričao o situaciji slikara, ali i o svom životu u sadašnje vreme, kada je umetnost potcenjena. 

- Život umetnika je veoma težak. Mogu samo reći da je Pariz grad koji privlači i ubija. Moj prijatelj iz Amerike koji je živeo pored mene, ali je izvršio samoubistvo jer je bio nesrećan. - rekao je umetnik za program i dodao da je rezultat njegovog rada pokazan kroz 50 godina bavljenja slikarstvom 

- Handke je 2000. godine o meni napisao jednu monografiju. Voleo je ono čime se bavim. Dokazali su ljudi koliko poštuju umetnike time što Handkeu pokušavaju da oduzmu svoje sopstveno državjanstvo zbog toga što se bavi svojim poslom do krajnje granice pošteno. Odriču se nobelovca zato što voli Srbe. Mislim da je vrlo pametan i obrazovan čovek. Kada god sam pročitao nešto ružno o njemu, ali ga to nije nikada zanimalo kada bi mu rekao. Zamislite onda kolke živce mora da ima taj čovek da sve to trpi i da se pravi da ga ne dotiče i to punih 20-30 godina. Trpi napade na njegov integritet, na njegovu privatnost. Zabranjivali su mu predstave u pozorištima. Mi želimo da budemo u zajednici sa ljudima u Evropi, a oni nas očigledno ne vole. Pljuvanje jednog malog naroda u srcu Evrope, završilo se bombardovanjem. - rekao je Šobajić.

On je napomenuo da je Francuska centar umetnosti i kulture i da se čitav svet sjatio tamo kako bi pokazao svoja dela. 

- Moje slike kupovali su Amerikanci, Nemci, Italijani, čitav svet. Jedino su se moji radovi slabo prodavali u Francuskoj. U Parizu se skupljaju divni svetovi, umetnici, masa arhitekata. Francuska je centar sveta za umetnost - rekao je cenjeni umetnik za jutarnji program Happy televizije. 

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro