Izvor:
10.09.2019 u 20:56
0

„TELEMASTER“ SAZNAJE: Plate u javnom sektoru biće povećane! (VIDEO)

Vlada Srbije, sindikati i poslodavci nisu uspeli da se dogovore oko visine "minimalca" za narednu godinu, pa će Vlada Srbije predložiti da se minimalna cena rada poveća za 11,1 odsto u 2020.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je na konferenciji za novinare posle sastanka članova Socijalno-ekonomskog saveta (SES) da to žnači da će sa 155,3 dinara, koliko sada iznosi, minimalna cena rada po radnom času biti 172,5 dinara.

Mali je rekao da će tako minimalac mesečno skočiti sa 27.022 dinara, koliko je sada, na 30.022 dinara. Predsednik Saveza samostralnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović podsetio je na dogovor socijalnih partnera o tome da minimalna zarada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe i naglasio da je s predloženim povećanjem minimalca nemoguće da se to dogodi za dve godine.

Plate u javnom sektoru biće povećane od 1. novembra ove godine, a penzioneri oko 1. decembra mogu da računaju na jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara i na povećanje penzija od 1. januara 2020. između 5,1 i 5,5 odsto. To je najavio ministar finansija Siniša Mali, a na pitanje zašto se smanjuju doprinosi za penzije kada se PIO Fond dotira iz budžeta, Mali je rekao da je reč o strategiji rasterećenja od poreza i doprinosa i da to ni na koji način neće ugrožiti funkcionisanje fonda.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter