Izvor:
11.10.2019 u 18:42
0

PROFESOR BRANKO GLAVONJIĆ: Domaćinstva koja žive u OVIM područjima će imati većih izdataka za grejanje!

Najniže troškove grejanja ove zime imaće domaćinstva koja se greju na drva, a sledi grejanje na prirodni gas, ugalj, pelet, kao i na termoakumulacione peći. Najskuplje će biti grejanje na struju grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, kao i grejanje na propan butan gas i lož ulje, objavila je Agencija za energetiku Republike Srbije. Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Branko Glavonjić kaže za Telemaster da bi domaćinstva tokom zime trebalo da koriste nefosilna goriva kako bi se sprečilo emitovanje velikih količina zagađujućih materija u atmosferu.

,,Svako domaćinstvo ukoliko je u mogućnosti trebalo bi da koristi nefosilna goriva“ – poručio je profesor Glavonjić.

Onima koji žive u istočnoj, južnoj i jugozapadnoj Srbiji ove godine stizaće najmanji računi za grejanje. Za zagrevanje stana od 60 metara kvadratnih biće im potrebno između 35.000 i 38.000 dinara.

Budući da će grejanje na drva biti najjeftnije, i to u čitavoj Srbiji, stručnjaci očekuju da se i ove godine najveći broj domaćinstava odluči za ovaj način grejanja. Cepanice bukve, hrasta ili bagrema drže na stovarištima prošlogodišnju cenu, od 4.500 do 7.500 dinara po kubiku, ali se preko oglasa nude i povoljnije, za 3.000 do 4.000 dinara. Stručnjaci naglašavaju da je tokom zime najbolje koristiti suvo drvo.

Za grejanje stana na gas biće potrebno 42.000 dinara, a na ugalj od 48.000 do 52.000 dinara. Građanima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko 60.000 dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za to gorivo.

Glavonjić ukazuje da kada građani razmišljaju čime će se grejati tokom zime, ne treba da zaborave na životnu sredinu.

Ukoliko umesto drvnih goriva, domaćinstva koriste ugalj, lož ulje i mazut, koncentracije zagađujućih materija u vazduhu su 10 do 15 puta veće.

Glavonjić ističe da prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Užicu između 1.500 i 2.000 ljudi svake godine oboli od bronhitisa i astme, a glavni uzrok je, kaže on, loš kvalitet vazduha.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter