Izvor:
10.12.2019 u 21:26
0

“RADNIČKA PRAVA – LJUDSKA PRAVA“: Ne može da se kaže mnogo toga pozitivnog o stanju prava zaposlenih u Srbiji! (VIDEO)

Međunarodni dan ljudskih prava tradicionalno je obeležila i Asocijacija Slobodnih i Nezavisnih Sindikata Srbije porukom da su „i radnička prava – ljudska prava“. Predsednica sindikata Ranka Savić za Telemaster kaže da na današnji dan ne može da kaže mnogo toga pozitivnog o stanju prava zaposlenih u Srbiji, a kao glavni razlog navodi aktuelni Zakon o radu – koji ne samo što je po njenom mišljenju loš već se u praksi i ne poštuje.

Asocijacija Slobodnih i Nezavisnih Sindikata Srbije na međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, želi da podseti i ukaže da su radnička prava temelj baznih dokumenata na kojima se zasniva i institucionalno uspostavlja sistem koji poznajemo kao evropske vrednosti. Predsednica sindikata Ranka Savić međutim nije zadovoljna stanjem radničkih prava u Srbiji kao ni temeljom na kojem su zasnovana.

Kao dobar potez od strane nadležnih sindikati vide ukidanje zabrane o zapošljavanju u javnom sektoru ali, kako ističe Milan Kolarević, potpredsednik sindikata i predsednik granskog sindikata zaposlenih u javnoj službi, to neće rešeti sve probleme.

Sindikat skreće pažnju i na problematiku velikog broj radnika koji su zaposleni na određeno vreme i koji kao takvi spadaju među najugroženije.

Savićeva nije zadovoljna ni radom sindikata, ističući da oni ne mogu biti drastično bolji od ostalih segmenata društva u kome funkcionišu. Ipak sindikalne aktivnosti vidi kao izuzetno važne u sprečavanju daljeg urušavanja prava radnika.

Happytv.rs
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter