BUCINI DANI: Najviše nagrada predstavi “Tartif”!

 

Gran pri "Milosav Buca Mirković" za glumačko ostvarenje šestog festivala “Bucini dani” pripalo je Hani Selimović za ulogu Dorine u predstavi “Tartif” Igora Vuka Torbice, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor.

“Za razliku od muških, u dramskoj literaturi ženskih uloga ima manje, a Hana Selimović u ulozi Dorine spaja oba pola, izjednačivši ljudsku patologiju, strahove, zebnje i nemire”, konstatovao je žiri koji je radio u sastavu: Dušanka Stojanović Glid (predsednica), Andrej Šepetkovski i Ðurđa Tešić.

Nagrada za produkciju "Milan Minja Obradović" dodeljena je predstavi "Jami distrikt" Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića (koprodukcija Centar za kulturu Tivat, Bitef teatar, Asocijacija MASZK Segedin, Think Tank Studio),jer je “podvig u gerilskim uslovima napraviti angažovanu predstavu, muzičko - scensko - glumački performans”.

“Zlatno zrno” za najbolju mušku ulogu žiri je dodelio Marku Markoviću za ulogu Kleanta u predstavi "Tartif", koji je “efektno,ekscentrično i nadahnuto pokazao umeće da se od svake uloge može napraviti virtuozna mentalna egzibicija koja ima umetnički pečat”.

Najbolju žensku ulogu, prema oceni žirija, ostvarila je Tijana Marković u ulozi Elmire ("Tartif"), uz obrazloženje da ona “nosi esenciju žene marionete, žene ispranog mozga sa lepezom malograđanskih odluka nametnutih od sistema vrednosti vođenih neslobodom”. 

“Zlatno zrno” za najboljeg mladog glumca/glumicu otišlo je u ruke Nine Nešković, koja u predstavi "Jami distrikt" pokazuje “ekstremnu energiju kao u ekstremnim sportovima” zbog čega je, kako je istakao žiri, “ekstremna pripadnica nove glumačke gerile”.

Za glumačku bravura, koja podrazumeva studiozan, koncentrisan, duhovno dinamičan i uzvišen smisao za istinu, nagrađena je Jelenua Ilić za ulogu Ona u predstavi "Režim ljubavi" Tanje Šljivar u režiji Bojana Ðorđeva (Atelje 212) koja je “stavlja u red glumica visoke estetike i talenta”.

Sve odluke donete su jednoglasno.

Na šestom glumačkom festivalu “Bucini dani”, od 10. juna u Aleksandrovu je izvedeno pet predstava.

 

 

Izvor:Tanjug
Foto: Twitter/printscreen@izzupe

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro