Izvor:
05.11.2019 u 19:28
0

POSTAVKA AUTORA BORISA MILOSAVLJEVIĆA: Otvorena izložba o Slobodanu Jovanoviću u Galeriji SANU!

Izložba "Svet i vreme Slobodana Jovanovića (1869-1958)", autora Borisa Milosavljevića, višeg naučnog saradnika Balkanološkog instituta SANU, otvorena je večeras u Galeriji SANU.

Izložbom SANU obeleževa vredan jubilej – 150 godina od rođenja jednog od najvećih srpskih intelektualaca, čoveka raskošnog dara i ogromnog znanja.

Izložbu je otvorio predsednik SANU Vladimir Kostić, koji je rekao da će Akademija pokušati da, uz prethodne napore drugih u tom smislu, pomogne u rasterivanju "političkih magli sa početka ovog obraćanja i da ukaže na po mnogo čemu neuporedljiv opus Slobodana Jovanovića".

– Pokušaćemo da odamo priznanje delu našeg počivšeg predsednika, oslobađajući mu i u ovoj kući mesto koje mu pripada. Jer, Slobodan Jovanović se ipak, istina posmrtno, vratio kući – kazao je Kostić

Na izložbi je prikazani život i delo Slobodana Jovanovića, kao i prilike u kojima je stvarao i delao. Osvetljen je njegov doprinos nauci i predstavljena nova tumačenja razvoja i dometa njegove intelektualne zaostavštine, dok će već postojeća saznanja biti dopunjena novootkrivenim podacima i arhivskom građom.

Prema rečima autora, istraživanje Jovanovićevog dela i života najsličnije je analizi srpske drževe od početka 19. veka, sve do šesdesetih godina 20. veka.

Jovanović je, između ostalog, profesor prava koji je postavio temelje ustavnom pravu i političkoj sociologiji, tvorac više istorijskih knjiga, rektor Beogradskog univerziteta, sociolog, političar i književni kritičar.

Umro je u izgnanstvu, a rehabilitovan je 2007. godine.

Postavka sadrži komentare njegovih savremenika, jer je veoma teško razumeti da je neko ko se nalazio u središtu kulturnog i intelektualnog života jednog prostora bio tako lako zaboravljen.

Između ostalog izložba sadrži citate Jovanovićević slavnih savremenika kao što su Jovan Skerlić, Miloš Crnjanski, Isidora Sekulić

Tu su i dva reprezentativna portreta slavnog naučnika.

Jedan je naslikao Uroš Predić i to kada je Jovanović završavao mandat u Srpskoj kraljevskoj akademijie, a drugi je delo Marka Murata, a taj portret, inače, stoji i zgradi Rektorata umetnosti u Beogradu.

Postavku čine i knjige koje su uticale na Jovanovića, pa će tako posetioci Galerije SANU imati priliku da vide knjige Jovanovićevog pradede Konstatina Marinkovića, među kojima su i važni prevodi poput onog pod naslovom "Otkriće Amerike" koji se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije.

Fotografije oca Slobodana Jovanovića koji je bio poslednji predsednik Srpskog učenog društva i njegove majke, rođaka takođe čine deo postavke izložbe.

Na velikoj fotografiji obeležena je kuća Slobodana Jovanovića koja se nalazila u Siminoj ulici na mestu gde je sada Dom zdravlja, a u okviru postavke je i originalno kanabe iz njegove kuće, a koje je njegova sestra prodala neposredno pred rušenje te kuće šesdesetih godna prošlog veka

Izloženi su i Jovanovićevi dokumenti koji govore o njegovoj diplomatskoj karijeri i profesorskom radu.

Naučni skup posvećen Slobodanu Jovanoviću biće održan 7. i 8. novembra u SANU.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter