NARODNO POZORIŠTE: Premijera "Koštane" 14. juna pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović i u režiji Juga Radivojevića!

 Opera Petra Konjovića "Koštana", prema istoimenoj dramskoj priči Bore Stankovića, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović i u režiji Juga Radivojevića, biće premijerno izvedena 14. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je na konferenciji za medije u NP. 

Konačno, Konjovićevo remek delo postaće ponovo deo repertoara Velike scene Narodnog pozorišta. 

Naslovnu ulogu u alternaciji igraju Mina Gligorić i Evgenija Jeremić, dok će Haži Tomu na sceni oživljavati Nenad Jakovljević, Dragoljub Bajić i Nebojša Babić

Uloga Mitketa poverena je u alternaciji Miodragu D. Jovanoviću i Vuku Zekiću

Mina Gligorić kaže da je "Koštana" za nju dete sa dušom umetnika koji teži slobodi i sreći. 

- Kao dete zaljubila sam se u "Koštanu" Juga Radivojevića u Šabačkom pozorištu i eto posle 20 godina dogodilo mi se da sam "Koštana" na sceni našeg najznačajnijeg teatra baš u režiji Juga Radivojevića. Zahvalila bih se našim starijim kolegama koji su nam davali nesebičnu podršku - kazala je Gligorić. 

Direktorka Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović kazala je da je za sve iz teatra velika čast da se vrate korenima i slavnim kompozitorima čija dela spadaju u našu muzičku kulturnu baštinu. 

- Treba da ozvučimo na sceni našeg Mocarta ili Vagnera..."Koštana" je veličanstveno delo i posle igranja dramskih predstava sada imamo opersku premijeru. Delo je jako kompleksno u odnosu na to kako ga je Konjović pisao, ali nam je bilo važno da spojimo mladost i iskustvo. Potrebna nam je smena genaracija u Narodnom pozorištu i ova premijera je početak tog procesa u Narodnom pozorištu - kazala je Trumbetaš Petrović. 

Ana Zorana Brajović je kazala da već godinama unazad želi da diriguje orketsrom u operi "Koštana" ali nekako naša publika nije imala sluha za dela domaćih autora. 

- Za ceo ansambl je ova premijera veliki izazov i jako sam zadovoljna kako su svi preživeli probe koje su bile "krvave". Sigurna sam da će svi uživati u ovoj izuzetnoj operi - kazala je Ana Zorana Brajović. 

U predstavi će učestvovati Orkestar, Hor, Balet i Operski studio Narodnog pozorišta. Scenografi su Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić. Kostime će uraditi Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Vladimir Logunov. Asistent dirigenta je Dijana Cvetković, a pomoćnik reditelja Ana Grigorović.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro