Izvor:
11.06.2019 u 11:48
0

NARODNO POZORIŠTE: Premijera „Koštane“ 14. juna pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović i u režiji Juga Radivojevića!

Opera Petra Konjovića "Koštana", prema istoimenoj dramskoj priči Bore Stankovića, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović i u režiji Juga Radivojevića, biće premijerno izvedena 14. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je na konferenciji za medije u NP.

Konačno, Konjovićevo remek delo postaće ponovo deo repertoara Velike scene Narodnog pozorišta.

Naslovnu ulogu u alternaciji igraju Mina Gligorić i Evgenija Jeremić, dok će Haži Tomu na sceni oživljavati Nenad Jakovljević, Dragoljub Bajić i Nebojša Babić.

Uloga Mitketa poverena je u alternaciji Miodragu D. Jovanoviću i Vuku Zekiću.

Mina Gligorić kaže da je "Koštana" za nju dete sa dušom umetnika koji teži slobodi i sreći.

Kao dete zaljubila sam se u "Koštanu" Juga Radivojevića u Šabačkom pozorištu i eto posle 20 godina dogodilo mi se da sam "Koštana" na sceni našeg najznačajnijeg teatra baš u režiji Juga Radivojevića. Zahvalila bih se našim starijim kolegama koji su nam davali nesebičnu podršku – kazala je Gligorić.

Direktorka Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović kazala je da je za sve iz teatra velika čast da se vrate korenima i slavnim kompozitorima čija dela spadaju u našu muzičku kulturnu baštinu.

Treba da ozvučimo na sceni našeg Mocarta ili Vagnera…"Koštana" je veličanstveno delo i posle igranja dramskih predstava sada imamo opersku premijeru. Delo je jako kompleksno u odnosu na to kako ga je Konjović pisao, ali nam je bilo važno da spojimo mladost i iskustvo. Potrebna nam je smena genaracija u Narodnom pozorištu i ova premijera je početak tog procesa u Narodnom pozorištu – kazala je Trumbetaš Petrović.

Ana Zorana Brajović je kazala da već godinama unazad želi da diriguje orketsrom u operi "Koštana" ali nekako naša publika nije imala sluha za dela domaćih autora.

Za ceo ansambl je ova premijera veliki izazov i jako sam zadovoljna kako su svi preživeli probe koje su bile "krvave". Sigurna sam da će svi uživati u ovoj izuzetnoj operi – kazala je Ana Zorana Brajović.

U predstavi će učestvovati Orkestar, Hor, Balet i Operski studio Narodnog pozorišta. Scenografi su Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić. Kostime će uraditi Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Vladimir Logunov. Asistent dirigenta je Dijana Cvetković, a pomoćnik reditelja Ana Grigorović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter