Izvor:
17.06.2019 u 05:17
0

PROVERA ZNANJA: Završni ispit za osnovce počinje danas!

Završni ispiti za osnovce, mala matura, počinje danas i trajaće do srede u školama u Srbiji.

Male maturante danas čeka test iz srpskog (maternjeg) jezika, sutra će rešavati zadatke iz matematike, dok će u sredu raditi kombinovani test koji podrazumeva zadatke iz fizike, biologije, hemije, istorije i geografije.

Testove će rešavati od 9 do 11 časova.

Prema podacima Ministarstva prosvete, osmi razred je završilo 69.388 učenika, ali će na malu maturu osim njih izaći i 215 učenika koji su osnovnu školu završili od 2010. do 2018. godine.

U srednjim školama u Srbiji slobodnih mesta ima za 76.239 učenika, što znači da će svi moći da se upišu, ali od uspeha na završnom ispitu i u osnovnoj školi zavisi da li će upisati željenu školu.

Uspeh na završnom ispitu nosi maksimalno 40 bodova, dok uspeh iz škole nosi 60 bodova.

Na sva tri testa đaci će rešavati po 20 zadataka. Svako pitanje nosi po jedan bod. Bodovi iz srpskog i matematike množe se sa koeficijentom od 0,65, tako da đaci iz srpskog mogu maksimalno da osvoje 13 bodova i iz matematike isto toliko.

Bodovi sa kombinovanog testa množe se sa koeficijentom od 0,7, tako da učenici maksimalno mogu da osvoje 14 bodova.

Za upis u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju, potrebno je da učenik ima najmanje 50 bodova.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter