Izvor:
20.09.2019 u 17:41
0

STRAND KONSALT: Zamena kineske telekomunikacione opreme koštala bi evropske operatore oko 3,5 milijardi dolara!

Zamena kineske telekomunikacione opreme koštala bi evropske operatore oko 3,5 milijardi dolara.

Ovu cifru procenjuje istraživačka kompanije Strand Konsalt, što je daleko niže od procene globalne lobističke grupe GSMA.

SAD su stavile najvećeg svetskog proizvođača opreme za mobilne mreže, kompaniju Huavej na crnu listu, tvrdeći da bi ta oprema mogla da služi za špijunažu, što je kineska frima kategorično odbacila. Vašington je kompanijama u SAD zabranio korišćenje određenih proizvoda Huaveja, pozivajući evropske zemlje da slede njegov primer.

Zamena kineske opreme koštala bi kompanije u Evropi oko 3,5 milijardi dolara, odnosno 7,17 dolara po pretplatniku, izračunali su u Strand Konsaltu.

Iz te kompanije, čije je sedište u Kopenhagenu, navode istovremeno da primeri iz SAD-a i Australije pokazuju da ograničenje korišćenja opreme kineskih firmi Huavej i ZTE nije rezultiralo višim cenama niti odlaganjem uvođenja novih 5G mobilnih mreža.

Ograničenja nisu rezultirala višim cenama u SAD-u i Australiji i verovatno neće negativno uticati na Evropu, jer Huaveijov i ZTE-ov udeo u Evropi čini tek šest posto ukupne globalne mreze – piše studiji Stranda.

Strandova procena je višestruko niža od one koju je dala globalna asocijacija telekomunikacionog sektora GSMA, koja troškove procenjuje na 62 milijarde dolara.

Prema izveštaju GSMA, zabrana će takođe odgoditi primenu nove tehnologije za oko 18 meseci.

Navedeni iznos, kako su objasnili u GSMA, održava ukupne dodatne troškove koje donosi potpuna zabrana proizvoda Huaveja i ZTE-a u uspostavljanju 5G mreža u Evropi.

Polovina od tog (iznosa) proizaći će iz uticaja viših troškova inputa na evropske telekomunikacione kompanije nakon značajno oslabljene konkurentnosti na tržištu mobilne opreme – piše u studiji GSMA, i dodaje se da će pre prelaska na mrežu 5G operateri morati da zamene postojeću infrastrukturu.

Glavni rivali Huaveja na tržištu opreme za 5G mreže su nordijske firme Erikson i Nokija.

GSMA, inače, zastupa interese 750 mobilnih operatera, a Huavej je jedna od glavnih kompanija koja podržava tu asocijaciju, tvrde izvori u telekomunikacionom sektoru.

Izvor: B92
Foto: Huavej/Vikipedija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter