Izvor:
06.11.2019 u 15:40
0

TUMORI SU ČEŠĆI NEGO BOLESTI SRCA I KRVNIH SUDOVA: Srbija na drugom mestu po broju umrlih!

Zloćudne bolesti su češće od bolesti srca i krvnih sudova u razvijenim zemljama, a kod nas su na drugom mestu, ali će vrlo brzo biti na prvom, jer broj obolelih od raka raste u celom svetu, pa i kod nas, rekao je predsednik Kancerološke sekcije Srpskog lekarskog društva Radan Džodić.

Svake godine u Srbiji oboli 36.000 ljudi od ove opake bolesti a kod čak 22.000 bolest se završi smrtnim ishodom.

– Srbija je po broju obolelih od raka negde na 12. mestu od 40 zemalja Evrope koje se prate dominatno, a na drugom mestu po broju umrlih. To je neslavan i vrlo ozbiljan podatak– istakao je Džodić.

Rano otkrivanje i dobro lečenje mogu dovesti do značajnog smanjenja obolelih. Hirurgija je najmanje toksična i najuspešnija kod malignih tumora u početnom stadijumu i metastatskoj bolesti, dodaje Džodić.

– Hemioterapija i radioterapija imaju mnogo ozbiljnije toksične efekte, naravno, i hirurgija ako je loša, može značajno pokvariti kvalitet života. Ali, toksičnost hemioterapije je značajna. Suportivna terapija može da pomogne da se ti efekti umanje, ali kasnije dejstvo ovih terapija veoma je ozbiljno i sve im se više pažnje posvećuje- kazao je Radan Džodić.

Direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović – Batut" Verica Jovanović iznela je podatak da ženska populacija najčešće oboleva od raka dojke dok je među muškom populacijom najčešći rak pluća.

Prema rečima našeg uglednog hirurga, Francuska ima jednu od najboljih onkologija na svetu i tamo je edukovano oko 100 srpskih doktora. Stručnjaci u Srbiji permanentno rade uz pomoć francuskih onkologa.

– Suština je da smo mi odavno počeli da se borimo protiv ove opake bolesti, ali ne možete dobiti brzo rezultate. Što je bogatija zemlja, to je lečenje uspešnije, jer su dostupni novi lekovi- naveo je Džodić na "Kanceloroškoj nedelji", skupu na kojem se u Beogradu, od 6. do 9. novembra, okupljaju naši i svetski najpriznatiji onkolozi.

Saveti doktora su da osobe koje u svojoj porodici imaju nekog obolelog od bilo koje vrste karcinoma obavezno zakažu pregled kod doktora kako bi sem utvrdilo da li se bolest razvila i kako bi se što pre počelo sa prevencijom. Za žene je posebno bitan redovan samopregled i doktorski pregled kao i ultrazvuk i godišnja mamografija.

Izvor: Tanjug/ Happytv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter