Izvor:
07.11.2019 u 09:03
0

ŠARČEVIĆ: Vršnjačko nasilje nije u porastu, nego je sada vidljivije!

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je tokom sastanka sa sindikatima prosvete, da vršnjačko nasilje nije u porastu, nego je sada vidljivije.

Ja sam glavni krivac što je to vidljivije, jer je do sada taktika bilo da se što više prikrije i onda ne znate koliki je obim toga – izjavio je Šarcević, dodajući da situacija u Srbiji nije ništa drugačije nego u drugim evropskim zemljama.

Prema njegovim rečima, sve vreme se govori o nastavnicima, školi i direktorima, ali se zaboravljaju roditelji, kao i da su oni najodgovorniji.

Ja volim da sa svojim kolegama podelim odgovornost tako što će ustanove, Ministarstvo prosvete i škole uraditi svoj deo posla. S punim pravom očekujem da to uradi i socijala, policija, tužilaštvo i svi drugi društveni organi. Mi imamo međuvladin tim sa šest ministara koji se bave ovom temom – istakao je ministar prosvete.

Kao odgovor na vršnjačko nasilje, Šarcević je naveo uvođenje jednosmenskog rada kroz celodnevni boravak dece u školi.

Kada je dete ceo dan izloženo pedagozima, dobrim sadržajima, sportu, informatici, izradi domaćih zadataka, ručku – tada nema priliku da se bavi lošim stvarima – kaže Šarčević.

Taj koncept će uskoro početi da se primenjuje na teritoriji grada Užica.

Naglasio je da slučaj vršnjačkog nasilja mora da se prijavi školskoj upravi, lokalnoj inspekciji ili timu za nasilje.

Imamo 74 spoljna saradnika koji su vešti ljudi u toj oblasti. Oni rade po terenu. Sada formiramo jednu jedinicu zajedno sa UNICEF-om – to su nove mere, gde ćemo da formiramo opštinske savete roditelja. To smo pre dve godine započeli i pitanje je što lokalne sredine nisu odreagovale – rekao je Šarcević.

U petak 8. novembra obeležava se Dan prosvetnih radnika. Ministar prosvete čestitao je praznik svim kolegama u obrazovnom sistemu i naveo da će se proslava održati u Požarevcu – gradu u kome su, kako kaže, sve ustanove organizovane tako da imaju đačke kompanije i učeničke zadruge.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter