Izvor:
14.11.2019 u 13:21
0

NOVINE U LEČENJU DECE Za mlade dijabetičare senzori za merenje šećera u krvi

Od 1. januara naredne godine deca koja imaju dijabetes i koja su na insulinskoj terapiji, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiće senzore za merenje šećera u krvi, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

To znači da mališani više neće morati da se bockaju više pita dnevno kako bi izmerili nivo šećera u krvi.

– Znate koliko je teško kada treba više puta dnevno da ubodete dete koje ima dve, tri godine. To je teško i za dete i za roditelje – rekao je predsednik Dijabetološkog saveza Srbije Aleksandar Opačić na konferenciji za novinare posvećenoj Svetskom danu borbe protiv dijabetesa.

Ministar zdravlja istakao je da je već doneta odluka da se od 1. januara naredne godine deca koja primaju insulinsku terapiju dobiju senzore za merenje šećera u krvi o trošku RFZO.

Aparat koji bez bockanja meri šećer u krvi zapravo ima dva dela – senzor koji se postavlja na nadlakticu ruke i čitač koji se prislanja na senzor i tako se čitaju podaci sa njega.

Procenjuje se da u Srbiji dijabetes ima oko 710.000 odraslog stanovništva. Bolest se sve češće javlja kod dece i adolescenata zbog epidemije gojaznosti.

Izvor: Tanjug
Foto: mojdijabetes.com/ printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter