Izvor:
19.11.2019 u 23:41
0

NBS: Dinarska štednja povećana za više od 30 odsto!

U proteklih godinu dana, od oktobra 2018, dinarska štednja povećana za više od 30 odsto.

DINARSKA štednja je u oktobru dostigla gotovo 75 milijardi dinara i više je nego četiri puta veća u poređenju sa krajem 2012, saopštila je Narodna banka Srbije. U proteklom periodu, štednja u domaćoj valuti beleži intenzivan rast, što, prema oceni NBS, svedoči o poverenju građana u domaću valutu.

Dinarska štednja je prošle godine povećana za 10,9 milijardi dinara, odnosno oko 22 odsto. U ovoj godini neto priliv iznad 13 milijardi dinara već sada je nadmašio celokupni lanjski rast – navodi NBS. – Posebno impresivan podatak je da je u proteklih godinu dana, od oktobra 2018, štednja u domaćoj valuti povećana za više od 30 odsto.

Analiza NBS pokazuje da bi štediša koji je u poslednjih godinu dana štedeo u dinarima na ulog od 100.000 dinara dobio oko 2.700 dinara, ili oko 23 evra više u odnosu na deviznog štedišu koji je u istom periodu oročio 845 evra – što je protivvrednost 100.000 dinara.

U centralnoj banci ističu da devizna štednja stanovništva, takođe, ostvaruje stalni rast i, prema poslednjim raspoloživim podacima, dostigla je 10,6 milijardi evra. Štednja u deviznom znaku je u čitavoj prethodnoj godini povećana za 600 miliona evra, a u ovoj godini njeno povećanje zasad iznosi 700 miliona evra.

Narodna banka Srbije nastavlja da promoviše dinarsku štednju – tako je i ove godine povodom Svetskog dana štednje izradila redovnu analizu isplativosti štednje. Analiza još jednom potvrđuje da je štednja u domaćoj valuti isplativija od one u devizama – i u kratkom i u dugom roku.

To je, kako ističu, rezultat povoljnog makroekonomskog ambijenta i stabilnih monetarnih uslova koje je obezbedila Narodna banka Srbije – niske i stabilne inflacije i relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, kao i povoljnijeg poreskog tretmana dinarske štednje. Naime, kamata na dinarsku štednju se ne oporezuje, dok se kamata na deviznu štednju oporezuje po stopi od 15 odsto. Nije zanemarljiva ni činjenica da su kamatne stope na dinarsku štednju relativno više nego na štednju u evrima.

SA STRANE OSTAVIMO 40 EVRA

U zemljama srednje i istočne Evrope najviše štede Austrijanci i to u proseku 259 evra mesečno, slede Slovenci sa 111 evra i Česi koji u jednom mesecu prosečno uštede 105 evra, pokazali su rezultati istraživanja koje je prošlog meseca sprovela agencija IMAS. Hrvati su peti na toj listi sa 63 evra, odmah iza Mađara koji svakog meseca izdvoje 65 evra. Rumuni mesečno štede 57 evra, a po proračunima "komšija" Srbi u proseku "sa strane" ostave 40 evra.

Izvor: novosti.rs
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter