Izvor:
11.12.2019 u 11:51
0

NOTARI VODE GLAVNU REČ Na poreskim prijavama ušteda 6,5 miliona evra (VIDEO)

Od 1. januara stranke poresku prijavu o prometu nepokretnosti i nasleđivanju sprovedenom kod javnog beležnika neće podnositi samostalno i lično poreskim organima nego će to automatski raditi notari, čime će se godišnje uštedeti oko 6,5 miliona evra.

Direktorka za regulatornu reformu NALED Jelena Bojović rekla je u izjavi za Tanjug da postoji 120.000 kupovina, prodaja ili nasleđivanja nepokretnosti tokom godine koje se reflektuju na oko pola miliona ljudi u Srbiji.

– Za građane i za privredu ova promena znači da ne moraju da obilaze šaltere Poreske uprave i lokalnih poreskih administracija, a godišnje je ukupna ušteda za građane i privredu preko 6,5 miliona evra – kaže ona.

Izmene Zakona o porezu na imovinu uvedene su promene za poreske prijave kod poreza na nasleđe i poklon, kao i pri prenosu apsolutnih prava.

Reforma je počela 2018. godine, kada je uveden postupak predaje informacija od javnog beležnika automatski ka katastru, podseća Bojović.

– Reforma poreskih prijava je kompleksna jer u njoj učestvuju ministarstva pravde, finansija, građevine, katastar i poreska uprava, lokalne poreske administracije, i kancelarija za IT upravu, i dobro je da će rezultati već od 1. januara biti vidljivi – kaže ona.

Kako ističe, značajno je bilo koordinisati napore da do promene dođe što se postiglo "zahvaljujući podršci Britanske vlade".

– Do 1. januara biti pušteni svi softveri, a ima ih četiri, koji su morali su da se promene, unaprede i međusobno ukrste, da bi ceo sistem profunkcionisao – objašnjava Bojović.

U 2020. godini obaveza notara će biti da posle postupka prometa nepokretnosti ili nasleđivanja, podatke i isprave bitne za utvrđivanje poreza pošalje republičkoj Poreskoj upravi, lokalnim poreskim administracijama i samom katastru.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter