Izvor:
13.12.2019 u 18:21
0

BRUTALNE TUČE DECE U NOVOM PAZARU Snimke prodaju za 50 dinara

Snimci na kojima se vide brutalne, unapred dogovorene, tuče učenika Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Novom Pazaru šokirale su javnost i izazvale burne reakcije na društvenim mrežama, dok se potezi i adekvatne mere odgovornih tek očekuju.

Uznemirujući video-klipovi počeli su da kruže u četvrtak, a na njima se mogu videti besomučne tuče učenika, dok više njih sa strane “navija” i sve to snima mobilnim telefonima.

Okršaji su, nezvanično saznajemo, organizovani kako bi dečaci “odmerili snage”, a snimci su kasnije korišćeni kao dokaz za raspravu o tome “ko je pobedio”. Jedan od roditelja učenika sedmog razreda jedne osnovne škole ispričao je za RTV Novi Pazar da se grupe učenika sastaju nakon ili pre časova u blizini škole na zakazane tuče koje snimaju mobilnim telefonima i posle prodaju snimke drugim učenicima za 50 dinara kako bi videli kako kažu oni “ko je koga prebio”.

Direktorka OŠ “Vuk Karadžić” Rafeta Emrović kaže za “Blic” da je rukovodstvo škole u čevrtak popodne saznalo za tuče učenika i snimke koji kruže internetom.

– Iako se tuče nisu desile u zoni škole, već nekoliko ulica dalje, iznenađeni smo i zatečeni jer u našoj školi ranije nije bilo ovakvih pojava. Imamo školskog policajca, psihologe, pedagoge, Tim za sprečavanje vršnjačkog nasilja. O svemu smo obavestili nadležne organe, roditelje, pokrenuta je zakonska procedura i biće preduzete sve neophodne mere da se ovakve pojave iskorene – priča Emrović.

Šokirani su i roditelji, veliki broj njih je došao u školu kako bi se raspitali šta se desilo i sa prosvetnim radnicima dogovorili dalje korake.

– Pre nego svalimo krivicu na druge, mi roditelji treba da se pogledamo u oči i utvrdimo da li smo i gde pogrešili prilikom vaspitanja dece. Vaspitanje potiče iz kuće, iz porodice, dok ga u školi, pored učenja, nadograđuju. Gledajući one snimke mislim da smo žestoko omanuli – naglašava majka jednog od učenika ove novopazarske škole.

I dok većina korisnika društvenih mreža osuđuje ponašanje dece, od učesnika tuče do onih koji sa strane navijaju i snimaju, navodeći da je to sve produkt poremećenog sistema vrednosti u društvu, drugi u svemu ne vide ništa loše, opravdavajući time da su se slične stvari dešavale i “u njihovo vreme”.

– Ovoga je uvek bilo, samo što u naše vreme nije bilo telefona da se snima. Samo da se posle tuče izmire, bez želje za osvetom. Bez oružja, samo pesnice, bez većih povreda. Ništa strašno – jedan je od takvih komentara.

Policijska uprava Novog Pazara identifikovala je četiri dečaka (jednog od 11 godina i trojicu dvanaestogodišnjaka) koji su učestvovali u tučama i o svemu obavestila Centar za socijalni rad i nadležne u prosvetnim organima. O tome da li će i kakve mere biti preduzete protiv roditelja, biće naknadno odlučeno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter