Izvor:
20.08.2019 u 10:59
0

ŠARČEVIĆ: Srbija hvata korak sa razvijenim svetom!

Ministar prosvete Mladen Šarčević prisustvovao je početku radova na izgradnji sportske sale pri Osnovnoj školi Aleksa Dejović u Sevojnu, koja se finansira sredstvima Ministarstva i grada Užica.

Vrednost investicije je 467.000 evra, a rok za završetak radova je kraj marta 2020. godine.

Ministar Šarčević je istakao da je infrastruktura tek prva faza razvoja modela celodnevnog vida nastave za koju je i škola "Aleksa Dejović" aplicirala i jedna je od deset zainteresovanih za taj pilot projekat iz užičkog kraja.

Moramo da stvorimo bezbedne uslove za odvijanje takvog vida nastave koji podrazumeva 50 dodatnih pedagoških sadržaja, učenje u školama što rasterećuje roditelje plaćanja dodatnih časova, a nastavnike rasterećuje brige za radno mesto usled smanjenja nataliteta – rekao je Šarčević.

On je naglasio da treba insistirati na učenju jezika, matematike, informatike, preduzetništva, što je uslov za savremeno društvo zasnovano na znanju za razvoj startap zajednica i tehnoloških parkova.

Šarčević je istakao da reforme u obrazovanju teku u kontinuitetu.

Radi se još 8.000 digitalnih učionica, a naredne godine dodatnih 10.000. Od ove godine počinje permanentno opremanje kabineta informatike za šta je opredeljeno oko 900 miliona dinara u budžetu za narednu godinu. Želimo da obnovimo kabinete prirodnih nauka, a očekuju se i novine u strukovnom obrazovanju. Srbija hvata korak sa razvijenim svetom, a u nečemu smo čak i ispred – istakao je Šarčević.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković zahvalio je Šarčeviću i na podršci za razvoj visokog školstva u Užicu i najavio otvaranje novih programa.

U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i Visokom poslovno tehničkom školom iz Užica otvoriće se Odeljenje informacionih tehnologija u okviru objekta u bivšoj kasarni u Krčagovu, koji se trenutno renovira sredstvima Vlade i u tom prostoru će biti i Inovacioni startup centar – rekao je gradonačelnik Užica.

Petković je najavio da će studentski dom, u čiju izgradnju je Ministarstvo prosvete uložilo više od dva miliona evra, od oktobra primiti prvih 270 studenata.

Šarčević je istakao da će se u Srbiji raditi na povećanju smeštajnih kapaciteta u domovima u Beogradu za 3.000 mesta, 800 u Nišu i 500 u Novom Sadu. "Svi studenti imaće odlične uslove. Nedostaje nam još učeničkih domova, a uslov za to je da zakonom obezbedimo obaveznost srednjoškolskog obrazovanja", poručio je Šarčević.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter