Izvor:
22.08.2019 u 05:11
0

KOSOVSKI ALBANCI U HAOSU: Vučićev sastanak sa Pompeom OBEĆAVA! (FOTO)

Kosovski Albanci u potpunom su haosu nakon veoma uspešnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Majklom Pompeom, državnim sekretarom SAD i najbližim saradnikom predsednika Trampa, ali i drugim visokim zvaničnicima SAD.

Desilo se ono što ni u najluđim snovima nisu mogli da zamisle, a to je da uprkos milijardama dolara koje su uložili u lobiranje za svoje interese Vučić dobije podršku SAD za svoju politiku kompromisa, ali i zaštitu srpskih nacionalnih interesa. Ono što ih je najviše zabolelo je rezolutan stav američke administracije da su nečovečne takse na srpsku robu nametnute iz Prištine neprihvatljive i da ih smesta treba ukinuti.

Albanski mediji posvetili su punu pažnju sastanku Pompea i Vučića. Iako radni ručak dva zvaničnika uglavnom ocenjuje kao "ne baš laganu večeru za Vučića u SAD":

– Podsećamo da su Sjedinjene Države prvi put zanemarile državu Kosovo, pokazujući još jednom da su odnosi dve zemlje već narušeni.

Pompeo je poslao jasnu poruku kosovskim političarima i samom činjenicom da je srpski predsednik Aleksandar Vučić nakon mnogo godina pozvan na radni sastanak u Njujork i tako pokazao da je Kosovo prepreka za nastavak dijaloga. SAD sada u svojim odlukama pokazuju da problem blokiranja dijaloga i neuspeh u postizanju sporazuma između dve zemlje leži u Prištini, a ne u Beogradu. Filip Riker, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju, otkrio je u Skoplju da je Kosovo naštetilo odnosima sa SAD ne slušajući zahteve u vezi s dijalogom sa Srbijom.

Nastavak dijaloga u decembru?

Vučić je posle sastanka sa Pompeom izjavio da će se dijalog Beograda i Prištine u najboljem slučaju nastaviti početkom decembra. Upitan da li su Beograd i Priština posle sastanka bliži nastavku dijaloga, Vučić je objasnio da se to teško može očekivati pre održavanja prištinskih izbora, koje očekuje 6. oktobra, iako još nisu raspisani.

– Status kvo je nemoguć, jer jedna puška kad opali, grmljavinu topova niko neće moći da spreči – rekao je Vučić, ističući da to nije potrebno nikome.

Govoreći o susretu sa Pompeom, Vučić je rekao da razgovori tog tipa traju 10-15 minuta, ali da je njegov sastanak sa državnim sekretarom SAD, na kojem su govorili o odnosima Beograda i Prištine i kosovsko-metohijskom čvoru, trajao mnogo duže, što govori o tome da su razgovori bili ozbiljni i odgovorni.

Sastanci i sa Palmerom i Vilsonom

Predsednik Srbije imao je juče u Njujorku odvojene susrete i sa Metjuom Palmerom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, i Dejmonom Vilsonom, izvršnim potpredsednikom Atlantskog saveta.

– Dug, ozbiljan i odgovoran razgovor sa Metjuom Palmerom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, o odnosima između Beograda i Prištine, kao i sveukupnim srpsko-američkim odnosima -napisao je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" uz fotografiju sa sastanka. Kosovo je bilo dominantna tema razgovora sa Vilsonom.

– Zaštita interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa Srbije bili su suština mog zalaganja u razgovoru sa gospodinom Vilsonom – naveo je Vučić na Instragram nalogu.

Izvor: Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter