Izvor:
08.09.2019 u 14:19
0

MAJK POMPEO: U napadima talibana poginuo Amerikanac!

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je da su talibani preterali sa svojim napadom automobilom bombom u diplomatskoj četvrti u Kabulu blizu američke ambasade.

Tada je ubijen jedan američki vojnik i još 11 ljudi, zbog čega je predsednik Donald Tramp odustao od planiranih avganistanskih mirovnih pregovora u Kemp Dejvidu.

Sada je na talibanima da "promene svoje ponašanje", rekao je američki šef diplomatije. On nije rekao kada i da li će se mirovni pregovori nastaviti.

Tramp je u tviter poruci sinoć rekao da je otkazao tajni sastanak planiran za danas sa talibanima i avganistanskim liderima u predsedničkom letovalištu Kemp Dejvid bliuzu Vašingtona, i da je prekinuo američke pregovore sa tom pobunjeničkom grupom.

On je naveo kao razlog napad talibana u četvrtak, koji su po njemu oni izveli sa namerom da ojačaju svoju pregovaračku poziciju, ali, kako je rekao, time su je samo oslabili.

Pompeo je izjavio da je sad na pobunjenicima da ponovo preuzmu obaveze za stvari o kojima su mesecima pregovarali sa Amerikancima mesecima.

On je rekao da će na kraju ta stvar biti rešena kroz seriju razgovora, i izrazio nadu da će talibani da pristanu da se sastanu sa avganistanskom vladom.

Pompeo koji danas treba da se pojavi u pet informativnih emisija rekao je da su SAD i talibani bili blizu dogovora.

A onda su talibani prekršili niz preuzetih obaveza, i kada se to desilo predsednik Tramp je rekao 'neću ja da uzmem taj sporazum. Neću da radim sa nekim ko ne može da ispuni obaveze – rekao je Pompeo.

Državni sekretar je rekao da je Tramp prekinuo pregovore jer nije želeo da nagrađuje takvo ponašanje, u osvrtu na napad u četvrtak.

Pompeo je priznao da to nije bio prvi napad u periodu u kome su se vodili pregovori između talibana Amerikanca. On je takođe rekao da su SAD napadale talibane tokom celog tog perioda.

Po njegovim rečima više od 1.000 talibana ubijeno je u borbama samo poslednjih 10 dana.

Talibani su danas saopštili da će Trampova nagla odluka da otkaže sastanak sa vođama te grupe oko finalizovanog sporazuma narušiti kredibilitet SAD, i izrazili uverenje da će Amerikanci da se vrate pregovorima.

Ta pobunjenička grupa saopštila je da su se obe strane pripremale za objavu o postignutom sporazumu i za njegovo potpisivanje. Oni su rekli da će nastaviti svoji džihad protiv strane okupacije i da čvrsto veruju da će na kraju pobediti.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter