Izvor:
23.09.2019 u 05:30
0

SKOT: Srbija je napredovala na ekonomskom planu za poslenje tri godine, politička situacija nije idealna!

Srbija je evidentno napredovala na ekonomskom planu za poslenje tri godine, ali je došlo do određene pasivnosti u mirovnom procesu sa Kosovom, politička situacija nije idealna, a ima i "blagih lutanja" u spoljnoj politici, izjavio je odlazeći ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Došlo je do stabilizacije ekonomije, plate su počele da rastu, nezaposlenost opada, valuta je stabilna, inflacija u redu. Cela ekonomska slika izgleda veoma dobro. Američke kompanije vide dobre mogućnosti u Srbiji – kaže Skot odgovarajući na pitanje gde je Srbija za njegove tri godine mandata najviše napredovala, gde stagnira, a gde nazaduje.

Skot je rekao da ne voli da govori o stagnaciji i negativnim stvarima, ali da misli da je došlo do određene pasivnosti u mirovnom procesu.

Razgovori sa Kosovom praktično su zamrznuti već godinu dana. Politička situacija nije idealna. Kada imate ljude koji na ulicama protestuju zbog nemogućnosti pristupa medijima, pa vidite pad rejtinga Srbije u međunarodnim okvirima, poput liste "Transparensi internešenela"…to nisu dobri trendovi, a svakako na njima treba raditi – smatra Skot.

Strateški cilj Srbije u vidu učlanjenja u EU svakako je najsmisleniji za zemlju, rekao je Skot.

– Ali videli smo blaga lutanja u spoljnoj politici. Srbija nije učinila veliki napredak poslednjih godina. Otvorena su poglavlja u pregovorima sa EU, da, ali nedavni izveštaj EU o napretku Srbije ukazuje na to da je i dalje dug put. Što se spoljne politike tiče, usaglašavanje politike Srbije sa politikom EU zapravo je nazadovalo…ali više volim da se fokusiram na pozitivne stvari i mislim da je Srbija na pravom putu – kaže odlazeći američki ambasador.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter