Izvor:
08.10.2019 u 16:06
0

VUČIĆ I ERDOGAN: Svečano otvoren početak radova na izgradnji auto-puta Beograd- Sarajevo!

Predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan svečano su otvorili početak radova na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo.

Polaganju kamena temeljca prisustvovovali su i članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

– Ovo je nekako vraćanje duga ovom narodu, regionu, kraju. Kroz istoriju nisu se gradile komunikacije da povežu Bosnu i Srbiju. Uveren sam da samo gradnja puteva omogućava ljudima prednosti da se bolje živi i sve to ne bi bilo moguće da nije bilo opredeljenja Srbije i predsednika Vučića da se izgradi ova važna komunikacija- rekao je član Predsedništva BiH Milorad Dodik govoreći na početku svečanosti.

Podsećamo, radovi na izgradnji auto-puta počinju deset meseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je krajem prošle godine, a dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrulah Turanli.

Trasa budućeg auto-puta

Vrednost potpisanog ugovora je 250 miliona evra i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača–Kuzmin – ukupno 225 miliona evra – i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega–Kotroman, 25 miliona evra.

Sredstva su obezbeđena iz zajma turske "Eksim" banke i budžeta Republike Srbije. Predviđena dužina deonice auto-puta Bijeljina–Sremska Rača–Kuzmin iznosi oko 18 kilometara.

Ugovorom predviđeno je da "Tašjapi" izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to planove detaljne regulacije, studiju opravdanosti sa idejnim projektom, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje, kao i samo izvođenje radova na izgradnji.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na deonici auto-puta Kuzmin–Sremska Rača, počeli su inače krajem avgusta ove godine.

Budući auto-put će imati dve vozne i jednu zaustavnu traku u oba smera, a dozvoljena brzina će biti 130 kilometara na čas. Deonica auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače, dužine oko 18 kilometara, projektuje se kao deo budućeg auto-putnog pravca prema Bijeljini.

Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselja Kuzmin i Bosut, sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gde će biti izgrađen i most u dužini od oko 1,3 kilometara. Pored mosta, predviđena je i izgradnja jedinstvenog graničnog prelaza.

Druga deonica, Požega–Užice–Kotroman, sa Koridorom 11 se povezuje u Požegi, a preko budućeg Moravskog koridora povezaće se u Pojatama sa Koridorom 10. Za ovu deonicu potrebno je izraditi preostalu tehničku dokumentaciju, što je obuhvaćeno ugovorom sa turskom kompanijom.

Izvor: B92
Foto: YouTube/ Tanjug/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter