Izvor:
14.10.2019 u 18:58
0

KURTI: Srpska lista nije srpska zajednica!

Kandidat za kosovskog premijera, lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, izjavio je danas da Srpska lista (SL), koja je na nedavnim parlamentarnim izborima osvojila svih 10 srpskih mandata u Skupštini Kosova, "nije srpska zajednica" i ustav Kosova ne kaže da u vladi mora da bude čovek iz te stranke.

Prvi i najvažniji korak u formiranju buduće vlade jeste koalicija i dogovor Demokratskog saveza Kosova i našeg pokreta. Svestan sam da, ako imamo 12 ministarstava, bar jedan ministar mora biti iz srpske zajednice, ali naš ustav ne kaže da taj čovek mora da bude iz SL. Srpska lista nije srpska zajednica – rekao je Kurti.

On je, govoreći o odnosima sa Srbijom, rekao da je princip reciprociteta najbolji.

To, prema njegovim rečima, znači da Srbija neće moći da izveze svoju robu na Kosovo, dok god nije spremna da takođe Kosovo može da izvozi robu u Srbiju i da se brine o Albancima u Srbiji, u tzv. Preševskoj dolini, jer, kako je rekao, "verovatno ima više Albanaca u Srbiji nego Srba na Kosovu”.

Kurti je ocenio da je princip reciprociteta "konstruktivan standard za zdrave odnose dveju zemalja” i istakao da želi mir, stabilnost, dobrosusedske odnose, kao i da će razmotriti i slučaj taksi na robu iz BiH.

On je odbacio ideju o podeli teritorije i istakao da je "status Kosova završena stvar” i da ne može biti kompromisa o statusu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Status Kosova je završena stvar i jedino možemo da razgovaramo o potrebama srpskog stanovništva na Kosovu. Ali, Beograd treba da prikaže zašto mu ni Ahtisarijev plan, koji je privilegovao srpsku zajednicu na Kosovu, nije dovoljan – rekao je Kurti.

Kada je u pitanju Briselski dijalog, on je rekao da je prvo potreban "dijalog s Briselom o dijalogu sa Srbijom”, jer se, kako je istakao, ne može dozvoliti još jedan neuspeh, a da se on lično zalaže za dijalog na osnovu reciprociteta, sa jasnim i čvrstim principima, pod okriljem EU i SAD.

Izvor: Tanjug
Foto: nspm.rs/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter