Izvor:
23.10.2019 u 05:52
0

MINISTAR O ZAHTEVU KOSOVA I METOHIJE U UNESKO: Ne ide u tom pravcu!

Da li će takozvano Kosovo u novembru podneti zahtev za članstvo u Unesko na Generalnoj konferenciji te organizacije, još nije poznato, a ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da, prema dosadašnjim informacijama, "razvoj događaja ne ide u tom pravcu".

– Prema svemu što znamo, to ne ide u tom pravcu i to je za nas ohrabrujuća okolnost – rekao je Vukosavljević u utorak u Parizu, gde se u sedištu Uneska sastao sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, kao i njenim pomoćnikom za kulturu Ernestom Otoneom.

On je naveo da na sastancima u Unesku nije bilo reči o eventualnom zahtevu za članstvo takozvanog Kosova, ali je istakao da Srbija budno prati situaciju i preduzima sve diplomatske mere.

– Srbija se bori za svoje interese i nailazimo na veliko razumevanje članica Unesko – rekao je Vukosavljević.

Ministar kaže da je srpska delegacija insistirala na temama koje su od interesa za našu zemlju i istakla da Srbija podržava sva strateška opredeljenja te organizacije, od borbe protiv ilegalne trgovine kulturnim nasleđem, do borbe protiv uništavanja kulturnog nasleđa u ratnim sukobima širom sveta.

Posebno je istaknuta, kako je naveo, briga za očuvanje i zaštitu spomeničkog nasleđa srpkog naroda na KiM.

– Naišli smo na širok stepen razumevanja, naši su sagovornici pohvalili aktivnosti i učesće Srbije u organizaciji – rekao je Vukosavljević.

Govoreći o programu kojim se u sedištu Uneska predstavila Srbija, a tokom kojeg je reditelj Emir Kustruica održao predavanje o fenomenu multikulturalnosti i savremenog sveta, nakon čega je održan koncert "No smoking orkestra", Vukosavljević kaže da je to samo deo aktivnosti naše zemlje.

– Želimo da podsetimo koliko je značajna uloga Srbije u Unesko, koliko se trudimo da učesvujemo i budemo aktivni u složenim procesima kulturne politike i mislim da smo u tome uspeli – rekao je Vukosavljević.

On je naveo da je Srbiji podrška Uneska veoma važna u svim strateškim planovima koji se tiču zaštite kulturnog nasleđa i na KiM, ali i u drugim oblastima za koje je ta organizacija nadležna.

Ističe da je za Vladu Srbije kulturna diplomatija veoma značajna i da će se aktivnosti poput današnje nastaviti.

Koncertom i predavanjem u sedištu Uneska, na koje su pozvani članovi delegacija u Unesku, diplomatskog kora, ali i druge zvanice, predstavljena je raznolikost srpske kulture, čemu Unesko pridaje posebnu važnost.

Zaštita kulturnog nasleđa za Srbiju je veoma važna, imajući u vidu da su spomenici kulture na KiM na Uneskovoj listi kulturne baštine u opasnosti.

Za Srbiju je takođe važno da aktivnosti Uneska u kontekstu KiM budu "statusno neutralne", a naša zemlja zagovara princip depolitizacije te organizacije i zalaže se da pitanja koja nisu u mandatu organizacije i koje vode podelama među članstvom ne ulaze u raspravu i tako zagovara princip dijaloga i konsenzusa.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter