Izvor:
09.11.2019 u 10:54
0

ZAVRŠILI SMO OGROMAN SRPSKI I EVROPSKI PROJEKAT: Mihajlovićeva uoči otvaranja Koridora 10! (FOTO)

Izgradnjom istočnog kraka Koridora 10, od Niša do granice sa Bugarskom, završili smo ogroman srpski i evropski projekta i nema više nijednog metra puta na Koridoru 10 koji nije auto-put, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uoči otvaranja te deonice.

Ona je rekla da je izgradnjom istočnog kraka zaobiđena Sićevačka klisuru, za koju kaže da je bila "crna tačka" na našim putevima po saobraćajnim nesrećama.

Neće se više ići Sićevačkom klisurom, ona će ostati prirodna lepota, a ići ćemo novim auto-putem. Na prvom mestu je bezbednost – rekla je Mihajlovićeva.

Navela je da će se sada od Beograda do granice sa Bugarskom putovati tri satra i da će to mnogo značiti za tranzitni saobraćaj, brzinu protoka ljudi i robe i smanjenje gužve, ali i za lokalne zajednice, dolazak investicija i nekih novih farbrika.

Uskoro će biti otvaranje fabrike kod Dimitrovgrada. Ti investitori dolaze zato što Srbija gradi auto-puteve – poručila je Mihajlović i istakla da je cilj izgradnje istočnog kraka Koridora 10 da stanovništvo ostane da živi u tim lokalnim sredinama.

Naglasila je da je sve urađeno po svim svetskim i evropskim standardima.

– Nema nijednom metra auto-puta koji nije urađen po svetskim i evropskim standardima. Srbija danas parira svim zemljama, ne u okruženju, nego bilo gde u Evropi, po kvalitetu novoizgrađenog auto-puta – poručila je Mihajlović i navela da Srbija danas ima 950 kilometara auto-puta.

Mihajlović je rekla da se o Koridoru 10 priča tri decenije, a da su tek 2012. odnosno 2014. počeli ozbiljni radovi.

U Grdeličkoj klisuri niste imali metar asflata do avgusta 2014. Danas imamo autoput. Niste imali nijedan metara izgrađenog istocncog kraka do 2014. godine – rekla je ministarka.

Povodom kritika Borisa Tadića, Mihajlović je navela da je njegova vlast potpuno tranzitno zatvorila Srbiju.

– Oni bi trebalo da ćute. Moralno bi trebalo da odgovaju, ako već na drugi način ne odgovaraju za to što su Srbiju prakticnco zatvorili. Vlast Tadića i njegovih mistara, tu mislim i na Velji (Ilića) i na Mrkonjića, suštinski su transportno zatvorili Srbiju, jer da je Srbija završila korodore o kojima danas pričamo i koje smo mi završili, možda bi sada gradila neke druge auto-puteve – kaže Mihajlović.

Ispričala je i da je u vreme kada je preuzela resor u vladi moralo prvo da se plate dugovi koje je ostavila Tadićeva vlast, pre svega dugovi izvođačima, a onda da se prepravljaju projekti i popravljaju sve greške prethodne vlasti.

To što priča Tadić o tome šta su oni radili, moralno bi bilo da ćuti, ali ako već govori, onda mora da vrlo jasno kaže da za vreme njegove vlast, ta vlada ne da nije uradila ništa, nego su, naprotiv, zatvorili transportno Srbiju – rekla je Mihajlović.

Govoreći o daljim planovima, najavila je da će 19. decembru biti puštena u saobraćaj deonica Surčin-Obrenovac, kao i da će se graditi pet novih auto-puteva.

Deonica Preljina-Požega biće završena do kraja 2021, početka 2022. godine, počeli su radovi i na deonici Sremska Rača – Kuzmin, a 19. novembra potpisaćemo s azerbejdžanskim Azvirtom komercijalni ugovor za auto-put i brzu saobraćajnicu Ruma-Šabac-Loznica. Takođe, uskoro očekujemo da počnemo radove i na Moravskom koridoru, a naredne godine i na deonici od Niša do Pločnika – navela je Mihajlović.

Izvor: Tanjug
Foto:
zorana_dpm/instagram/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter