Izvor:
10.11.2019 u 15:04
0

MAKRON JE PODRŠKA ZA „MINI ŠENGEN“: Očekuju su se konkretne smernice za priključenje Srbije EU! (FOTO)

Nema sumnje da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija imati punu podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona kada je u pitanju "mini Šengen", smatra direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić, koji očekuje da će Makron na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem saopštiti i neke konkretne smernice kako će se menjati uslovi priuključenja EU za Srbiju, ali i ostale zemlje regiona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak će se sastati sa Makronom u Parizu, gde će, kako je najavio, tražiti i podršku Makrona za "mini Šengen", a Miletić u izjavi za Tanjug ističe da je Makron "prava adresa za to kada je u pitanju EU".

Podsetivši da predsednik Vučić ima aktivne kontakte i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim nemačkim zvaničnicima, Miletić je ističe da je siguran da se Nemačka raduje zbližavanju u regionu, budući da je veoma ekonomski aktivna u Srbiji i to njoj širi tržište, kao i nemačkim preduzećima koji posluju u našoj zemlji.

Međutim, Francuska je veoma bitna baš zbog političke dimenzije i želje da bude prisutna ekonomski mnogo više u Srbiji, a to znači i u regionu. Ne sumnjam u podršku Makrona i njegovo pravilno razumevanje tog koncepta – kaže Miletić.

Dodaje i da ne sumnja u to da Makron razume da je "minišengen" dobar način da svi u regionu pokažu želju da se integrišu u mnogo širu zajednicu kao što je EU, prilagođavajući svoje sisteme i međudržavnoj saradnji otvaranjem mogućnosti za jaču ekonomsku saradnju u regionu, a kasnije i sa EU.

Po tom pitanju kod predsednika Makrona kucamo na otvorena vrata i tu nema nikakve dileme, neće biti razmimoilaženja, s tim što ja očekujem od predsednika Makrona konkretne smernice šta to sve treba očekivati od EU, odnosno kako će se menjati uslovi priuključenja Srbije i ostalih zemalja regiona, koji će kriterijumi biti, da li će se fondovi fleksibilnije postavljati… – naveo je Miletić.

Od sastanka dva predsednika Miletić očekuje i produbljavanje odnosa dve zemlje u pravom smeru jer, kako kaže, gradi se poverenje i odnos koji će u strateškom smislu značiti mnogo pre svega Srbiji, ali i Francuskoj, budući da, dodaje, ona računa na Srbiju kao lidera ovog regiona.

Miletić skreće pažnju i na trenutak u kojem se susreću dva predsednika, kada Makron najavljuje početak aktivne uloge EU koja švesna svoje pozicije smatra da je krajnji trenutak da preuzme sudbinu u svoje ruke.

On ističe da su to vrlo važne poruke koje govore da EU kreće mnogo dinamičnije da se angažuje po pitanjima svoje budućnosti, a u tom kontekstu i Zapadnim Balkanom i pregovorima između takozvane države Kosovo i Srbije i da će će te Makronove najave biti i osnov za razgovor predsednika Vučiću i o svim drugim aspektima.

– Mi jasno možemo da vidimo da je Francuska dobro registrovala nipodaštavanje EU i francuske uloge u procesu dijaloga i kompromisa – kazao je Miletić, dodajući da se to desilo kada je otkazan balkanski samit o kosovskom pitanju ,koji je bio predviđen da se održi u Parizu.

Miletić dodaje da se vidi da francuski predsednik ne pridaje veliku pažnju niti izborima na KiM, i kaže da Makron u sdašnjim predstavnicima Albanaca ne vidi ljude koji nude rešenja, odnosno ne vidi inicijative koje dolaze sa te strane kao nešto što je konstruktivno.

Siguran sam da Francuska želi razvoj i mir u regionu i u tom kontekstu Srbija je za nju ključ i ona se tako i ponaša, kao što se i Srbija konstruktivo ponaša – navodi Miletić.

Primetio je da su Makrona izjave antagonizovane izjavama Stejt departmenta kada je u pitanju EU, a u tom kontekstu i Kosovo i Metohija, ali i region.

Podsetio je da je Francuska jedna od glavnih zemalja koja nije podržala otvaranje pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji, a da se čulo iz Makronovih izjava da preko pola zemalja nije bilo za Albaniju.

S obzirom na sve to, Miletić smatra da Makron igra jednu konstruktivnu vrlo otvorenu poltiku, jer ne širi iluzije i ne zavodi nijednu zemlju.

Izvor: Tanjug
Foto:
Instagram/emanuelmacron

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter