Izvor:
11.11.2019 u 11:29
0

NOVA POBEDA SRBIJE: Gana povukla priznanje Kosova! (FOTO)

Gana je 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i najavio da će do kraja godine još nekoliko zemalja povući priznanje.
.

Dačić je rekao da je u toku vikenda stigla nota iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, u kojoj se navodi da Gana povlači priznanje Kosova.

To je do sada najveća zemlja koja je to učinila, ima 30 miliona stanovnika, tri puta je veća od Srbije. Gana je bila i tradicionalni prijatelj Jugoslavije – rekao je Dačić i ponovo najavio da će do kraja godine biti još povlačenja priznanja.

On je rekao da su razgovori sa Ganom trajali dosta dugo, da se razgovaralo na svim nivoima, da su sa predstavnicima te zemlje razgovarali i predsednik Srbije, predsednica parlamenta, te on kao ministar spoljnih poslova.

– Gana je ozbiljna zemlja i nota koju su oni napisali je bolja nego da smo je mi napisali. Već u drugoj rečenici stoji da je Gana donela odluku da povuče priznanje Kosova, da smatra da je odluka prethodne vlade Gane o priznanju Kosova kao nezavisne države pogrešna i da je predsavljala kršenje Helsinške povelje i Rezolucije 1244, kao i da će oni poštovati rezultate dijaloga – rekao je Dačić.

Gana je notu o povlačenja priznanja donela 7. novembra i već sutradan je prosleđena Kosovu, ali da Priština o tome nije obavestila javnost. Dačić naglašava da je Gana svoju odluku obrazložila i da kažu da je odluka o priznanju Kosova, koju je donela prethodna vlada, bila pogrešna, preuranjena i da je predstavljala kršenje Helišnskog dogovora i rezolucije 1244.

On je istakao da je Gana jedna od značajnih zemalja Afrike.

Podsetiću da su prištinski zvaničnici jurili njih po hodnicima u UN, čak su objavljivali i na Fejsbuku da su se sa njima sreli – rekao je Dačić.

Koliko je priznanje Gane bilo važno kosovskim zvaničnicima govori i hvaljenje Badžeta Pacolija u januaru 2012. Kao ministar spoljnih poslova Kosova, predstavljajući rezultate lobiranja za priznanje nezavisnosti Kosova, on je naveo da su mu, tokom sastanka u SAD sa predsednikom Gane Džonom Ata Millsom, a potom i tokom sastanka u Turskoj sa šefom diplomatije ove zemlje, ti zvaničnici obećali da će priznati nezavisnost Kosova i da su to uradili i zvanično.

Pacoli je rekao da je odluku o priznanju Kosova vlada Gane ubrzo i donela u ponedeljak i da mu je tu odluku saopštio ministar spoljnih poslova Gane Alhaji Muhamad Mumuni.

– Gana je bila jedna od najtežih zemalja Afrike po pitanju priznanja, zato što je uticaj naših severnih suseda tamo veoma veliki. Ipak uspeli smo da obavimo dobar posao – rekao je Pacoli.

LISTA 16 DRŽAVA KOJE SU POVUKLE PRIZNANJE KOSOVA! (FOTO)

Izvor: Tanjug
Foto: twitter/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter